Κείμενο υποδοχής

If I had to choose between music, dance or photography, I would choose all three, for I am enchanted with music, thrilled by dance and redeemed by photography!
Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στη μουσική, το χορό και τη φωτογραφία, θα επέλεγα και τις τρεις τέχνες. Η μουσική με μαγεύει, ο χορός με ενθουσιάζει και η φωτογραφία με λυτρώνει!...

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στον Λουκάνικο / Tribute to Loukanikos

Loukanikos among TIME’s “Persons of the Year 2011”
Time Magazine revealed yesterday its choice to be Person Of The Year, the honor they give to the person, whether literal or abstract, to be the most influence over the course of events in the past year. This year’s honor was awarded to "the Protester"!
Editors explained that "In 2011, protesters didn’t just voice their complaints; they changed the world” 
Among those protesters who fight for freedom and justice there is a special page is dedicated to Greece’s famous riot dog "Loukanikos".
Loukanikos, whose name comes from λουκάνικο (loukaniko - Greek for sausage), is a dog that has been present at nearly every protest in downtown Athens in the past few years. He has become the symbol of the Greek protests against the IMF and the EU backed austerity measures that are taking place in 2011!



Από τον Κανέλλο στον συμπαραστάτη των αγανακτισμένων Λουκάνικο
Ο Κανέλλος
Την αρχή έκανε ο Κανέλλος! Ο σκύλος- μασκότ του Πολυτεχνείου που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή συνοδεύοντας τους φοιτητές σε κάθε μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Κανέλλος δεν ήταν αδέσποτος όπως τον αποκαλούσαν πολλοί, αφού είχε σπίτι. Ζούσε μεταξύ… ΕΜΠ και Εξαρχείων, όπου οι φοιτητές, οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι τον φρόντιζαν σαν να ήταν δικός τους.  Πρώτος στις πορείες, διάλεγε πάντα την πλευρά των αντιεξουσιαστών και έδειχνε με κάθε τρόπο στα ΜΑΤ ότι δεν τον τρομάζουν ούτε τα γκλόμπς, ούτε τα χημικά τους! Ο Κανέλλος, πρωτοεμφανίστηκε στην οδό Πατησίων, την δεκαετία του ’90 και εκεί γύρω στ0 2007, άρχισε να δείχνει τα πρώτα σημάδια των γηρατειών και της κούρασης! Όταν μάλιστα κάποιοι αποφάσισαν να τον μεταφέρουν σε κυνοκομείο στο Μαρκόπουλο, περισσότερα από διακόσια άτομα συγκέντρωσαν υπογραφές και κατάφεραν να επιστρέψει ο 17χρονος πια σκύλος- αγωνιστής, στο διαμέρισμα ενός φοιτητή που ανέλαβε να τον φροντίζει!
Εκεί, άφησε και την τελευταία του πνοή, το καλοκαίρι του 2008. Στο μεταξύ είχε προλάβει να περάσει στην αιωνιότητα μέσα από το τραγούδι του Στάθη Δρογώση, που μπορείτε να ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί:


Από τον Κανέλλο στον Λουκάνικο!
Όταν τον Δεκέμβριο του 2008, κυκλοφόρησαν στο Ιντερνετ φωτογραφίες που απεικόνιζαν έναν σκύλο να… δείχνει τα δόντια του στους άνδρες των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, πολλοί μπερδεύτηκαν και πίστεψαν ότι ήταν ο Κανέλλος. Από τότε  μέχρι σήμερα, ο ημίαιμος με το μπλε κολάρο, δεν έχει χάσει καμία πορεία ή διαδήλωση διαμαρτυρίας, επιλέγοντας πάντα το πλευρό των διαδηλωτών!
Τα ξένα ΜΜΕ, από την βρετανική εφημερίδα «Guardian» και την ιταλική «Corriere de la Sera», μέχρι το αμερικανικό «Νewsweek» και τη γαλλική «Liberation», αφιερώνουν ολόκληρα άρθρα στον σκύλο- σύμβολο των συγκεντρώσεων.
Γρήγορα, όλοι μαθαίνουμε ότι το όνομά του είναι Λουκάνικος ενώ αναδεικνύεται σε «είδωλο του Ιντερνετ», με δεκάδες βίντεο να γίνονται ανάρπαστα στο youtube! Πολλοί, κάνουν λόγο για μία σχεδόν μεταφυσική σύμπτωση, αφού ο Λουκάνικος εμφανίστηκε ακριβώς μετά τον θάνατο του Κανέλλου, αλλά όπως κι αν έχουν τα πράγματα είναι γεγονός πως αποτελεί έναν άξιο διάδοχό του!
Φωτογραφία Reuters

Στο πλευρό των Αγανακτισμένων από την πρώτη κιόλας ημέρας, πάντα γενναίος και ατάραχος, βγαίνει μπροστά από τους διαδηλωτές και πλησιάζει με αυθάδεια τους άντρες των ΜΑΤ, σε απόσταση αναπνοής! Με το δυνατό γάβγισμά του, μοιάζει σαν να ενθαρρύνει το πλήθος και να στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην απέναντι πλευρά!
Το ελληνικό κείμενο είναι από το MiLkMaN.gR




Σελίδες στο ... facebook
Κανέλλος/Kanellos ΕΔΩ
Λουκάνικος/Loukanikos ΕΔΩ και ΕΔΩ

Εγώ με τον Λουκάνικο σε πορεία συνταξιούχων 15/12/2011













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου