Ανοίγουμε πάλι το φάκελο "Μισιρλού". Αυτή τη φορά, ξεχωρίσαμε και ομαδοποιήσαμε κάποιες εκτελέσεις, που έχουν σαν βασικό όργανο το πιάνο και σε μερικά το κλαρινέτο, σε ένα μουσικό "διάλογο". Ξεφύγαμε λίγο από το ύφος και το χρώμα της ανατολής, όπως ξέραμε μέχρι τώρα τη Μισιρλού, και μπήκαμε στο δυτικό τρόπο των εκτελέσεων, που ωστόσο, τα αποτυπώματα και τα ηχοχρώματα της καταγωγής της, είναι εμφανή. Όλο το υλικό το αντλήσαμε από το blog του φίλου Allu Fun Marx και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα, το «ΜΑΓΙΚΗ ΞΩΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ», όπου φιλοξενεί μέχρι τώρα 272 εκτελέσεις!!! Ό ίδιος γράφει:
"Ξεκίνησε ως "Μουσουρλού" στα χείλη του Μιχάλη Πατρινού το 1927 από την Αθήνα του μεσοπολέμου. Γρήγορα έγινε Μισιρλού και συντρόφευσε τη Ρόζα Εσκενάζυ, την Δανάη, την Σοφία Βέμπο, σε ρεμπέτικα στέκια και σε κοσμικά σαλόνια. Λαθρεπιβάτις, χωρίς χαρτιά και πασσαπόρτι, πέρασε τον Ωκεανό κι έγινε Misirlou, αλλά και Miserlou στη σύγχρονη γη της Επαγγελίας.
Λικνίστηκε σε ρυθμούς οριεντάλ, αλλά και τζαζ. Χόρεψε σε εβραϊκούς γάμους. Έγινε η αγαπημένη των απανταχού surfer. Συμμετείχε σε κινηματογραφικές ταινίες. Έκλεισε την αυλαία των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας.
Και στα στερνά της, τότε που οι άλλοι γίνονται χούφταλα, εκείνη γίνεται raper και gamer.
Κατά βάθος όμως παραμένει πάντα η ίδια, η Μισιρλού, η μαγική, ξωτική, ομορφιά".
Όλα τα players μπορείτε να τα κατεβάσετε. Ακόμα, επισκεφθείτε τη "ΜΑΓΙΚΗ ΞΩΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ" όπου 272 Μισιρλούδες σας περιμένουν για Download. Κλικ ΕΔΩ
Marty Paich Piano Quartet: Misirlou
O αμερικανός Marty Paich υπήρξε πιανίστας, συνθέτης, ενορχηστρωτής, διευθυντής ορχήστρας και μουσικός παραγωγός για πάνω από μισό αιώνα. Στα χρόνια αυτά συνεργάστηκε με πολύ μεγάλα ονόματα του τραγουδιού όπως, ο Frank Sinatra, η Barbra Streisand, η Sarah Vaughan, ο Stan Kenton, η Ella Fitzgerald, o Mel Tormé, o Ray Charles, η Aretha Franklin, η Linda Ronstadt, ο Stan Getz, ο Sammy Davis Jr, ο Michael Jackson, o Art Pepper κ.α.
Παρά την μεγάλη του συνεισφορά το όνομά του δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστό έξω από τους επαγγελματικούς του κύκλους, μια και ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την προσωπική του προβολή και ποτέ δεν είχε κάποιο ατζέντη για να ασχοληθεί με την προώθηση της καριέρας του. Όταν το επέτρεψαν τα οικονομικά του, την διαχείριση των οποίων είχε η πρώτη του γυναίκα, εγκατέλειψε το Los Angeles και εγκαταστάθηκε σε ένα ράντζο στην Βόρεια Santa Barbara. Eκεί υλοποίησε δύο όνειρα που είχε από παιδί: ασχολήθηκε με την εκτροφή αλόγων ιππασίας και ίδρυσε ένα ιδιωτικό μουσείο με θέμα την άγρια αμερικάνικη δύση(τουφέκια, πιστόλια, σπιρούνια, σέλες κλπ).
Στο κουαρτέτο πιάνων ο Marty Paich συνεργάστηκε με τρεις άλλους πιανίστες της τζαζ, τον Pete Jolly, τον Jimmie Rowles και τον John Williams. Από το δίσκο τους "Lush, Latin & Cool" που κυκλοφόρησε το 1960 θα ακούσουμε την Μισιρλού στο σημερινό ποστ.
8 χέρια, 4 πιάνα και όλα αυτά για τα 2 μόνο αυτιά σας...
Erdoğan Çaplı : Misirlou
Γιος Τούρκου διπλωμάτη και γεννημένος στην Τραπεζούντα, ο μουσικός Erdogan Capli είναι ένας χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της τουρκικής jazz. Στον δίσκο του "The Exciting Rhythms Of Piano Pasha" του 1961 συναντάμε την δικιά του εκδοχή για την Μισιρλού. Ας ακούσουμε τον "πασά" του πιάνου, στην ανατολίτισσα Μισιρλού του.
Ferrante and Teicher : Miserlou
Η Μισιρλού από τους Ferrante και Teicher, έργο... για 2 πιάνα και ορχήστρα.
O Arthur Ferrante και ο Louis Teicher ξεκίνησαν σαν πιανιστικό ντουέτο από την εποχή που σπούδαζαν μαζί στη Μουσική Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης,στα 1946. Στα χρόνια που ακολούθησαν είχαν μια πολύ σημαντική πορεία στη δισκογραφία και γενικότερα στο χώρο του θεάματος,μέχρι το 1989 που αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση. Τον Αύγουστο του 2008 ο Louis Teicher πέθανε σε ηλικία 84 ετών, αφήνοντας τον Arthur Ferrante να σολάρει στο πιάνο μόνος.
Jan August : Misirlou
O πιανίστας Jan August στην μεγαλύτερη, όπως γράφουν τα site,επιτυχία του. Στην δικιά του διασκευή της Μισιρλούς,που ηχογράφησε για πρώτη φορά το 1947.
Joe Harnell : Miserlou
Ο πιανίστας, ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας Joe Harnell γεννήθηκε στο Bronx τον Αύγουστο του 1924 και πέθανε τον Ιούλιο του 2005. Ο πατέρας του ήταν μουσικός σε βαριετέ, και συμμετείχε σε klezmer και jazz μπάντες. Οι μουσικές σπουδές του joe Harnell στο πιάνο ξεκίνησαν σε ηλικία 6 ετών. Στα 14 του άρχισε να παίζει τζαζ πιάνο επαγγελματικά σε διάφορες μπάντες μαζί με τον πατέρα του, ενώ ταυτόχρονα συνέχιζε τις σπουδές του. Μαθητής γυμνασίου ακόμα άρχισε να ασχολείται με τις πρώτες του ενορχηστρώσεις, ενώ ταυτόχρονα κέρδισε μια υποτροφία για ανώτερες σπουδές στη μουσική για το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.
Το 1943 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία μετέχοντας στην ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας υπό την διεύθυνση του Glenn Miller. Όσο η μονάδα του στάθμευε στην Ευρώπη, ο Harnell συνέχισε τις σπουδές του στη σύνθεση, πρώτα στο Παρίσι με δασκάλα την μαέστρο Nadia Boulanger και στη συνέχεια στο Λονδίνο με δάσκαλο τον συνθέτη William Walton.
Το 1946, η στρατιωτική παρένθεση κλείνει και ο Joe Harnell αρχίζει και πάλι την επαγγελματική του ενασχόληση με την μουσική ως πιανίστας, ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας δίπλα σε διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Frank Sinatra, η Shirley MacLaine, η Marlene Dietrich ,η Pearl Bailey,η Judy Garland,η Lena Horne,η Beverly Sills και η Peggy Lee. Σύντομα μπήκε στη δισκογραφία και συνολικά κυκλοφόρησαν 18 δικά του άλμπουμ. Μεγαλύτερη επιτυχία του υπήρξε η instrumental διασκευή του τραγουδιού "Fly me to the moon", η οποία κέρδισε το βραβείο Grammy στην κατηγορία καλύτερου pop ορχηστρικού τραγουδιού το 1963.
Ο Joe Harnell έγραψε μουσική για πετυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και για κινηματογραφικές ταινίες (Santa Barbara, The Incredible Hulk, The Bionic Woman, Allien Nation κ.α)
Fariborz Lachini: Miserlou
Ο Ιρανός πιανίστας και συνθέτης κινηματογραφικής -κυρίως- μουσικής Fariborz Lachini γεννήθηκε στην Τεχεράνη τον Αύγουστο του 1949. Στα 18 του κέρδισε την εκτίμηση της τότε βασιλικής οικογένειας συνθέτοντας μουσική για παιδιά. Η μουσική που ακουγόταν για πάνω από 2 δεκαετίες, στους τίτλους της δημοφιλέστερης παιδικής τηλεοπτικής σειράς στο Ιράν, ήταν μία από τις πρώτες του συνθέσεις. Πριν την Ισλαμική Επανάσταση ο Fariborz Lachini είχε γράψει μουσική για μερικούς από τους δημοφιλέστερους ποπ τραγουδιστές της πατρίδας του.
Μετά την Ισλαμική Επανάσταση ο Lachini πήγε στην Ευρώπη, όπου σπούδασε μουσικολογία στη Σορβόνη. Τότε ήταν που η μουσική του επηρεάστηκε από το ευρωπαϊκό στυλ. Όταν επέστρεψε στο Ιράν έχοντας διαμορφώσει το προσωπικό του μουσικό ύφος, ηχογράφησε τον δίσκο με σόλο πιάνο "Paeez Talaee". Το "Golden Autumn", όπως έγινε γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο η δουλειά αυτή, ήταν για πολλά χρόνια ο δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις στο Ιράν.
Στη συνέχεια ο Lachini άρχισε να συνθέτει μουσική για ταινίες, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και την τεχνολογία των υπολογιστών που έφερε από την Ευρώπη. Από το 1988 έχει γράψει την μουσική για 100 περίπου ταινίες, αρκετές από τις οποίες έχουν προβληθεί σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία. Μία από τις ταινίες αυτές με τίτλο "Requiem of Snow" ήταν υποψήφια για τα βραβεία όσκαρ το 2006.
O Fariborz Lachini τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται σχεδόν μόνιμα στον Καναδά.
Από τον δίσκο "Golden Memories 1", που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2008 θα ακούσουμε την Miserlou σήμερα.
Duo Yom - Peskine: Misirlou
O ταλαντούχος κλαρινίστας Yom και ο πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Manuel Peskine, αμφότεροι εκ Γαλλίας, με το μουσικό ντουέτο τους, προτείνουν ένα νέο τρόπο για ν' ακούγεται και να παίζεται η παραδοσιακή μουσική Klezmer.
Η Μισιρλού τους, μια ανεπτυγμένη σύνθεση διάρκειας 11:48 λεπτών, είναι ένας οργιαστικός διάλογος ανάμεσα στο κλαρινέτο και στο πιάνο. Στην διάρκεια αυτού του κομματιού, σε λίγα μόνο σημεία φτάνει στ' αυτιά μας η γνωστή μελωδία της Μισιρλούς. Λες και η Μισιρλού παίζει κρυφτό κι αφήνει που και που, τη μια να φανεί το γόνα της, την άλλη να ξεπροβάλει η άκρη του χεριού της, μέσα από τις ανάσες του κλαρινέτου και τους ήχους των πλήκτρων του πιάνου.
Η Μισιρλού τους, μια ανεπτυγμένη σύνθεση διάρκειας 11:48 λεπτών, είναι ένας οργιαστικός διάλογος ανάμεσα στο κλαρινέτο και στο πιάνο. Στην διάρκεια αυτού του κομματιού, σε λίγα μόνο σημεία φτάνει στ' αυτιά μας η γνωστή μελωδία της Μισιρλούς. Λες και η Μισιρλού παίζει κρυφτό κι αφήνει που και που, τη μια να φανεί το γόνα της, την άλλη να ξεπροβάλει η άκρη του χεριού της, μέσα από τις ανάσες του κλαρινέτου και τους ήχους των πλήκτρων του πιάνου.
Gilad Atzomon and the Orient House Ensemble: Miserlou
Ο Gilad Atzomon είναι μουσικός της jazz, συγγραφέας και ακτιβιστής. Βρετανός, γεννημένος και μεγαλωμένος στο Ισραήλ (1963), έχει κάνει κριτική τόσο στον Σιωνισμό όσο και στον Ιουδαϊσμό.
Ο Gilad Atzmon ξεκινώντας από το μουσικό θέμα της Μισιρλούς, χτίζει μια πανέμορφη δωδεκάλεπτη τζαζ σύνθεση και την αποδίδει εκπληκτικά μαζί με το τριμελές συγκρότημα "The Orient House Ensemble", που δημιούργησε το 1990 στο Λονδίνο.
Μια Μισιρλού, διαμαντάκι!
Αχ, Μισιρλού, μαγική ξωτική ομορφιά, τρέλα θα μου 'ρθει, δεν υποφέρω πια, αχ, θα σε κλέψω μέσ' απ' την Αραπιά.
Ohhhh Misirlu de la Oriente la flor eres tú. Tu mirar es destello de inspiración que deja de usado mi corazón.Ο Gilad Atzmon ξεκινώντας από το μουσικό θέμα της Μισιρλούς, χτίζει μια πανέμορφη δωδεκάλεπτη τζαζ σύνθεση και την αποδίδει εκπληκτικά μαζί με το τριμελές συγκρότημα "The Orient House Ensemble", που δημιούργησε το 1990 στο Λονδίνο.
Μια Μισιρλού, διαμαντάκι!
Αχ, Μισιρλού, μαγική ξωτική ομορφιά, τρέλα θα μου 'ρθει, δεν υποφέρω πια, αχ, θα σε κλέψω μέσ' απ' την Αραπιά.
Ah ah ah ah, Misirlou ! Reine des reines, maîtresse de mon cœur C'est toi que j'aime, c'est toi mon seul bonheur Ah ah, Misirlou !
Ah, Misirlou, magical, exotic beauty Madness will overcome me, I can't take any more Ah, I'll steal you away from the Arab land.
Ωραία ιδέα η ομαδοποιημένη παρουσίαση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ "Μισιρλουπαίδεια" σ' ευχαριστεί.
:)
Αν κάποιος πρέπει να ευχαριστεί, αυτός είμαι εγώ που με το δικό σου κυριολεκτικά αγώνα (μεθερμηνευόμενο: ξενύχτια, άγχος, εγκεφαλικά κλπ.), υπερηφανεύομαι γι αυτή τη καταπληκτική συλλογή! Θυμάσαι, είχα ξεκινήσει με κάτι μικρούς "σπόρους" Μισιρλούς και σήμερα, κάθομαι κάτω από ένα τεράστιο δέντρο που στα κλωνάρια του έχει 272 Μισιρλούδες και τις απολαμβάνω !!! Και αυτά χάρη σε σένα Γιώργο. Έτσι, σήμερα, έχω την πολυτέλεια να επιλέγω και να κάνω όσες αναφορές και αφιερώμτα θέλω, πάνω στη δική σου διατριβή. Πάντα τέτοια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δουλειά αυτή του Allu Fun Marx προορίζεται να αφήσει εποχή, Χρήστο, όπως επίσης ό,τι άλλο έχει παρουσιάσει στο ιστολόγιό του. Αλλά βλέπω κι εσύ συνεισφέρεις στην ...Μισιρλουπαίδεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Allou Fun Marx είναι που φτιάχνει όλη την ...τούρτα κι εγώ, απλά, προσθέτω τη σαντιγύ ή αν θέλεις, το κερασάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφή