Κείμενο υποδοχής

If I had to choose between music, dance or photography, I would choose all three, for I am enchanted with music, thrilled by dance and redeemed by photography!
Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στη μουσική, το χορό και τη φωτογραφία, θα επέλεγα και τις τρεις τέχνες. Η μουσική με μαγεύει, ο χορός με ενθουσιάζει και η φωτογραφία με λυτρώνει!...

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Εδώ Πολυτεχνείο (Μέρος Β') / This is Polytechnio (Part Β')




"Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων".

"Here is the Polytechnic Univercity. Speaking by radio station of the free struggling students, of the free struggling greek"


"Καλούμε όλο τον ελληνικό λαό να σταθεί στο πλευρό μας. Καλούμε όλες τις προοδευτικές αντιδικτατορικές δυνάμεις της χώρας να κινητοποιηθούν και να είναι στο πλάι μας. Αγωνιζόμαστε για μια λεύτερη Ελλάδα. Ζήτω η Εθνική Ανεξαρτησία. Ζήτω ο Ελληνικός λαός".

"Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο καλεί όλους τους δημοσιογράφους των αθηναϊκών εφημερίδων σε πρες κόνφερανς που θα δοθεί μέσα στο Πολυτεχνείο, στις 3:30 το μεσημέρι. Παρακαλούνται η πύλη και τα μεγάφωνα του Πολυτεχνείου να μεταδώσουν την ανακοίνωση".

"Αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες λαού έχουν κατακλύσει σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το Πολυτεχνείο, όπου βρισκόμαστε, όλους τους δρόμους, όλες τις πλατείες".

"Η νίκη είναι κοντά. Όλος ο λαός να κατέβει στους δρόμους της Αθήνας. Γενική κινητοποίηση. Πρέπει να νικήσουμε".

"Σε περίπτωση που η αστυνομία χρησιμοποιήσει δακρυγόνα, μη φοβηθείτε. Κραγιόν και Βαζελίνη γύρω από τα μάτια. Και μην τρίβετε τα μάτια".

"Γενική  έκκληση. Γενική έκκληση. Λαέ της Αθήνας. Όσοι μπορούν να αποστείλουν αναπνευστικές συσκευές, με μπουκάλες οξυγόνου".

"Αγαπητοί συνάδελφοι, μη ρίχνετε νερό στο πρόσωπο, γιατί αυτό πειράζει. Σε κάθε πόρτα, σε κάθε είσοδο θα υπάρχει μια επιτροπή που θα σας δίνει λεμόνια που θα βάζετε στη μύτη και θα κάνετε βαθιές εισπνοές".

"Με ψυχραιμία θ' αντιμετωπίσουμε την επίθεση που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή η χούντα. Στο τέλος θα νικήσουμε".

"Όλη η Αθήνα είναι αυτή τη στιγμή πλημμυρισμένη από το πλήθος. Ρίχνουν δακρυγόνα για να μας αντιμετωπίσουν. Δεν θα υποχωρήσουμε. Δεν θα υποχωρήσει ο Αθηναϊκός λαός".

"Κάνουμε έκκληση την ύστατη αυτή στιγμή. Κινδυνεύουν οι ζωές των συνανθρώπων μας. Στείλτε οξυγόνο κι αντιασφυξιογόνες προσωπίδες στο Πολυτεχνείο".

"Η χούντα με δακρυγόνα προσπαθεί να μας πολεμήσει αλλά εμείς ξέρουμε να προφυλαχθούμε. Οι φοιτητές και ο λαός ξέρει καλά ότι με λίγη βαζελίνη, λίγο λάδι ή λίγο κραγιόν γύρω απ' τα μάτια αντιμετωπίζονται τα δακρυγόνα. Αγωνισθείτε ενάντια στη χούντα. Αγωνισθείτε ενάντια στο φασισμό. Ζήτω το ελεύθερο Πολυτεχνείο".

"Τα ιατρεία του Πολυτεχνείου χρειάζονται μερικά φάρμακα για ν' αντιμετωπίσουν τους κινδύνους. Χρειαζόμαστε βάλλιουμ, συλβατόλ, ατομικές σύριγγες, πολλές γάζες και μικρές φιάλες οξυγόνου".

"Γενική έκκληση, προς όλους τους αγωνιζόμενους Έλληνες, προς όλου τους ελεύθερους Έλληνες, προς όλες τις δυνάμεις της Δημοκρατίας, προς όλες τις ελεύθερες αντιδικτατορικές δυνάμεις. Όσοι μπορούν και όσοι δύνανται να προσφέρουν στον αγώνα των φοιτητών θα πρέπει να βρίσκονται όρθιοι στις επάλξεις. Ζητούνται: φιάλες οξυγόνου με αναπνευστικές συσκευές, βάλλιουμ...".

"Μαζευτείτε όλοι έξω από το Πολυτεχνείο. Όλοι έξω. Μη φοβάστε τα δακρυγόνα δεν είναι τίποτα".
"Χρειαζόμαστε οινόπνευμα και κορτιζόνη. Οινόπνευμα και κορτιζόνη".

"Κάνουμε έκκληση προς τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να στείλει ασθενοφόρα να πάρουν τραυματισμένους".

"Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι σε μία τυχόν νέα επίθεση, που δεν πιστεύουμε ν' αποτολμήσει η αστυνομία".

"Όσοι γιατροί βρίσκονται στο χώρο του Πολυτεχνείου, όσοι γιατροί μπορούν, να σπεύσουν κοντά μας".

"Η κατάσταση είναι σοβαρή. Πρέπει γρήγορα να σταλούν ενέσεις μορφίνης και αιμοστατικά. Παρακαλούμε όλους τους γιατρούς να σπεύσουν να μας βοηθήσουν".

"...αυτή τη στιγμή πιστεύουμε πως κάθε στρατιώτης, κάθε αξιωματικός που αγαπάει την Ελλάδα δεν θα σηκώσει το χέρι του, δεν θα χύσει αίμα πατριωτικό, αίμα αδελφικό..."

"...αστυνομικοί έχουν μπει στο χώρο του Πολυτεχνείου. Πιστεύουμε ότι οι φαντάροι μας θ' αγκαλιαστούν με τους φοιτητές μας...".

"Ελληνικά στρατευμένα νιάτα. Ο λαός που βρίσκεται μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο σας περιμένει. Δεν σας κρατάει καμιά κακία. Ξέρει ότι δεν φταίτε εσείς για την εντολή που πήρατε. Ξέρει πως οι καρδιές οι δικές σας είναι κοντά στις δικές μας καρδιές".

" Έλληνες φοιτητές που βρίσκεστε μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο, τα τανκς είναι μαζί σας. Οι καρδιές των τανκς χτυπούν στο δικό σας παλμό. Μη φοβάστε τα τανκς, μη φοβάστε τους φαντάρους που βρίσκονται πίσω απ' αυτά, οι καρδιές των φαντάρων μας είναι μαζί μας".

"Όλοι σήμερα, αυτή την αυγή, περιμένουν να δουν το λαό περήφανα να κυβερνάει."

"Δεξιά κι αριστερά επί της Πατησίων κατέρχονται διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας, κατέρχονται στο κέντρο της Αθήνας που είναι πια το Πολυτεχνείο. Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο, σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων. Αγαπητοί ακροατές που μας ακούτε, θα διακόψουμε για λίγο τη μετάδοση των ειδήσεων. Μόλις μάθουμε νέα, θα σας...Θα επικοινωνήσουμε και πάλι μαζί σας. Μείνετε στους δέκτες σας στο ίδιο μήκος κύματος"……

...και μετά σιγή. 
Εδώ διακόπηκε οριστικά η φωνή του σταθμού του Πολυτεχνείου, των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων.

Εδώ πολυτεχνείο>Αδέλφια μας στρατιώτες>Χάθηκε η επανάστασή μας (Χρ.Λεοντή)-Μ.Μητσιάς

Οι νεκροί της πλατείας (Χρ.Λεοντή)-Ν.Ξυλούρης

Γεια σου σύντροφε (Σπ. Σαμοϊλη)-Ν.Περγιάλης & Χορωδία

Ο Οδηγητής (Χρ.Λεοντή-Κ.Βάρναλη)-Χρ.Λεοντής

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΚΦΩΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

Δαμανάκη Μαρία (ΕΜΠ), ΑντιΕΦΕΕ, ΠΣΚ και ΚΝΕ. Η πιο γνωστή «φωνή» του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου το 1973. Στέλεχος της ΚΝΕ, βουλευτής του ΚΚΕ, μετέπειτα του ΣΥΝ, αργότερα πρόεδρος του Συνασπισμού. Μετέπειτα προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε βουλευτής και παρ' ολίγον υπουργός Δημόσιας Τάξης ...; Σήμερα είναι ελληνίδα Επίτροπος στην Κομισιόν. 

Παπαχρήστος Δημήτρης (ΑΣΟΕΕ), με έντονη αντιδικτατορική δράση, ήταν ένας από τους τρεις εκφωνητές του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου και αναπληρωματικό μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής από την ΑΣΟΕΕ. Από το 1974 ανεξάρτητος στον χώρο της άκρας Αριστεράς. Πλησίασε τον Κώστα Λαλιώτη επί υφυπουργείου Νέας Γενιάς, αλλά όχι το ΠΑΣΟΚ. Έμεινε έξω από κόμματα, μια ιδιαίτερη περίπτωση δημόσιας παρουσίας. Αρθρογράφος, συγγραφέας πολλών βιβλίων, σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ, ραδιοφωνικός παραγωγός. Εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος και μένει στα Εξάρχεια. 

Παπαδημητράκης Λάμπρος (ΑΣΚΤ), ένας από τους τρεις εκφωνητές του φοιτητικού ραδιοσταθμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μάλλον λησμονημένος από την Αριστερά. Σκηνοθέτης, έχει γυρίσει ταινίες για την κυπριακή τραγωδία, ευαίσθητος και ενεργός στα εθνικά θέματα.

Ποιοί ήταν στο Πολυτεχνείο και ποιοι το αντάλλαξαν με αξιώματα. Από τη στήλη "ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ" και την εφημερίδα "ΠΑΡΟΝ".
Η καταγραφή των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και της αντιχουντικής δράσης, αποτελεί ,σαφώς, φόρο τιμής προς όσους προσπάθησαν να ανατρέψουν το καθεστώς της στρατοκρατίας στη χώρα. Η καταγραφή τής μετέπειτα πορείας τους, αλλά και η παράθεση όσων βρέθηκαν μεταπολιτευτικά μαζί τους στα αμφιθέατρα και τις ζυμώσεις, γίνεται για να μπορέσει ο αναγνώστης να μάθει ή να φρεσκάρει τη μνήμη του και να αξιολογήσει τη συνολική πορεία του καθενός, αναλογιζόμενος τις θέσεις, τις απόψεις και τη δράση του, τα τελευταία 25-35 χρόνια.
Διαβάστε ΕΔΩ όλη την έρευνα από  το ιστολόγιο: "Βούλομαι, εκφράζομαι κι έτσι υπάρχω"

Αφιέρωμα της ΕΡΤ για το Πολυτεχνείο
Μέρος: ΠΡΩΤΟ
Μέρος: ΔΕΥΤΕΡΟ
Μέρος: ΤΡΙΤΟ

3 σχόλια:

  1. Βρίσκω απαράδεκτο και σχεδόν προσβλητικό για το συμβολικό νόημα της ημέρας και της εξέγερσης, το τελευταίο ασφαλίτικο λινκ από το δεξιό-τίγκα αναθεωρητικό μπλογκ. Μπορεί να είναι αλήθεια ότι 5 με 10 τότε αγωνιστές ακολούθησαν το κανάλι της εξουσίας -παίρνοντας θέσεις και οφίτσια- αλλά: πρώτον, δεν συνδέεται αυτό απαραίτητα με την αντιδικτατορική δράση τους (άρα δεν προκύπτει ευθεία "εξαργύρωση") και δεύτερον, η πλειονότητα των αγωνιστών και του κινήματος δεν ακολούθησε αυτή την οδό. Είναι πολύ λίγο (και άκαιρο) ως πολιτικό μήνυμα να γίνεται ο συμβολισμός του πολυτεχνείου χρήσιμος για να εκφράσουμε την αποστροφή μας στη Δαμανάκη και άλλους πέντε επιφανείς της κεντροαριστεράς.

    Χώρια που οι πληροφορίες του αναθεωρητή που "βούλεται και εκφράζεται" είναι ελλειπείς και σκόπιμα επιλεκτικές. Που είναι ας πούμε, το όνομα του Κώστα Τζιαντζή;...

    Περίμενα λίγο περισσότερη (πολιτική) ευαισθησία στη συγκεκριμένη ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ... τίγκα αναθεωρητικό μπλογκ, απλά αναδημοσιεύει αυτά που έγραψε το "Παρόν" και αν θα διαβάσεις γράφει "... Μια τέτοιου εύρους καταγραφή, όπως αυτή που επιχειρούμε, είναι φυσικό να περιέχει και παραλείψεις αλλά και κάποια λάθη, φυσικά σε καμία περίπτωση ηθελημένα, μικρής πιστεύουμε έκτασης, κυρίως για όσους από τους αναφερόμενους δεν είχαν δημόσια παρουσία μετά τον φοιτητικό συνδικαλισμό...". Έπειτα είναι η μόνη πηγή, τουλαχιστον για μένα, που ασχολήθηκε με τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Και δεν χαρακτηρίζει , συλλήβδην, όλους εξαργυρωμένους. Ο καθένας, διαβάζοντας, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ακόμα, αναφέρει και το όνομα του Ααρών που κατ΄εμένα είναι πλεονασμός. Όπως και να έχει, όμως, είναι ένας μέτριος οδηγός των ανθρώπων της γενιάς του Πολυτεχνείου. Φυσικά, σε μερικά σημεία, γράφει μισές αλήθειες ή αποσιωπά κάποιες δραστηριότητες των προσώπων. Τώρα, αν εσύ μου βρεις κάτι καλύτερο, πολύ ευχαρίστως να το ποστάρω εδώ. Και μην ξεχνάς ότι, ο καθένας δίνει ή προσφέρει αυτό που μπορεί. Το προτιμώ αυτό από την πλήρη αποσιώπηση ή αποχή από τα γεγονότα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άρα οι εκδοχές για μια αναφορά στην εξέγερση του πολυτεχνείου είναι η ασφαλίτικη και όψιμα ευαίσθητη οδός των ανεθωρητικών πηγών (τώρα βάλαμε και το Παρόν στα έγκυρα...)ή η πλήρης αποσιώπηση/αποχή.

    Ντρέπομαι που διαβάζω αυτά που διαβάζω. Και που ξέρω ότι δια ζώσης θα λάβω και αγωνιστικό κήρυγμα, και μομφές για το τι διαβάζω και τι κάνω. Δεν έχω χρόνο όμως για κουβέντα σ'αυτό το μήκος κύματος. Παίρνω τα κονσερβοκούτια μου και κατεβαίνω στη μάχη. Έλα το βράδι να με μαζέψεις από την ασφάλεια. Εκεί βρίσκονται οι εχθροί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή