Κείμενο υποδοχής

If I had to choose between music, dance or photography, I would choose all three, for I am enchanted with music, thrilled by dance and redeemed by photography!
Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στη μουσική, το χορό και τη φωτογραφία, θα επέλεγα και τις τρεις τέχνες. Η μουσική με μαγεύει, ο χορός με ενθουσιάζει και η φωτογραφία με λυτρώνει!...

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Μεγάλη Παρασκευή 1944

Μιά άλλη αιματοβαμμένη Μεγάλη Παρασκευή. Η συγκλονιστική ιστορία της δημόσιας δολοφονίας  120 πατριωτών στο Αγρίνιο, από τα προδοτικά τάγματα ασφαλείας.
Μεγάλη Παρασκευή του 1944 στο Αγρίνιο. Το Αγρίνιο πρόσφερε στην ιστορία της αγωνιζόμενης Ελλάδας το ολοκαύτωμα των 120 δολοφονημένων παιδιών του. Ποιος θα μπορέσει ποτέ να περιγράψει σ΄ όλη της την έκταση, τη φρίκη της ημέρας; Έβρεχε εκείνο το τραγικό πρωί της Μεγ. Παρασκευής. Ο ουρανός ήταν κατασκότεινος. Από πολύ νωρίς οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν πένθιμα θρηνώντας τον Εσταυρωμένο Ιησού. Δεν έβλεπες ψυχή στο δρόμο. Και ξαφνικά ακούστηκαν οι ριπές των πολυβόλων. Σαν αστραπή διαδόθηκε πως στην πλατεία έχουν κρεμάσει τρεις. Γυναίκες, παιδιά, γέροντες, νέοι άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους έξαλλοι. Μέσα στα μάτια τους έβλεπες έκδηλο τον τρόμο και τη φρίκη.
Έβλεπες γνωστούς σου που σε κυττούσαν με αλλόφρονα βλέμματα και δεν τολμούσαν να σου πουν λέξη.
Σ' απόμερα σταυροδρόμια άνδρες και γυναίκες έκλαιγαν στα κρυφά, χαροκαμένες μανάδες τραβούσαν τα μαλλιά τους και χτυπούσαν τα κεφάλια τους στους τοίχους. Βουβός, πνιχτός, ανάμικτος με ένα θανάσιμο ανάθεμα για τους δολοφόνους ανέβαινε από ολόκληρη την πόλη ο θρήνος για τα 120 αδικοχαμένα παλικάρια της. Οι κρεμασμένοι έμειναν εκεί όλη τη Μεγ. Παρασκευή και το πρωί του Μεγ. Σαββάτου. 

Αφιέρωμα από το blog "Αγρίνιο...Γλυκές μνήμες"  Διαβάστε αυτή τη συγκλονιστική ιστορία. Περισσοτερα ΕΔΩ








Η 11η συμφωνία του Shostakovich (3nd mov) θα σας θυμίσει σίγουρα τη μελωδία από το γνωστό Επαναστατικό τραγούδι "Επέσατε θύματα αδέλφια Εσείς". Μουσική κατ' εξοχήν πένθιμη, αλλά και Ηρωική, που ακόμη και ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι είχε διαλέξει για την ταινία του "Οιδίπους Τύραννος ο γιος της Μοίρας"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου