Animation (στα ελληνικά αποδίδεται με τους όρους Εμψύχωση, Κινούμενη Εικόνα είτε περιφραστικά Απόδοση Κίνησης στην Εικόνα) είναι η ταχεία προβολή μιας σειράς από εικόνες (δισδιάστατης ή τρισδιάστατης μακέτας) ή θέσεων ενός μοντέλου, έτσι ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της κίνησης. Είναι μια οπτική οφθαλμαπάτη της κίνησης και αυτό συμβαίνει εξ αιτίας του φαινομένου διατήρησης της εικόνας στο μάτι επί 1/12 του δευτερολέπτου (μεταίσθημα ή μετείκασμα). Κίνηση μπορεί να δημιουργηθεί και να παρουσιαστεί με πολλούς τρόπους. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος απεικόνισης της κινούμενης εικόνας αποτελείται από ένα πρόγραμμα βίντεο ή κινουμένου σχεδίου.
Πρώιμα δείγματα
Οι πρώτες προσπάθειες σύλληψης του φαινομένου του κινουμένου σχεδίου ανήκουν στα παλαιολιθικά χρόνια. Μέσα σε σπηλιές βρέθηκαν χαραγμένα σχέδια, όπου τα ζώα απεικονίζονταν με πολλά πόδια, σε υπερτεθειμένες θέσεις, προφανώς για να δοθεί η αίσθηση της κίνησης.
Ένα πήλινο αγγείο 5.200 χρόνων, το οποίο είχε βρεθεί στη Σαχρ-ί Σόκτα (Shahr-i Sokhta) στο Ιράν, έφερε πάνω του πέντε σχέδια μιας κατσίκας ζωγραφισμένα. Αυτό έχει ακουστεί ότι είναι δείγμα του πρώτου animation. Ωστόσο, μιας και δεν υπήρχε εξοπλισμός για να παρουσιαστεί η κίνηση του σχεδίου, μια σειρά από εικόνες δεν μπορεί να λέγεται "κινούμενη εικόνα" με τη σωστή έννοια της λέξης.
Το φενακιστοσκόπιο, το πραξινοσκόπιο και το γνωστό ξεφύλλισμα ενός βιβλίου ήταν οι πιο δημοφιλείς μηχανισμοί που εφευρέθηκαν γύρω στο 1800, ενώ το 180 μ.Χ. είχε ήδη εφευρεθεί μια άλλη κινέζικη συσκευή. Αυτά τα μηχανήματα παρήγαν κίνηση από διαδοχικά σχέδια μέσω τεχνολογικών μέσων, όμως το animation δεν είχε αναπτυχθεί ουσιαστικά μέχρι την έλευση της Κινηματογραφίας, η οποία συνέβη πολύ αργότερα.
Τεχνικές παραδοσιακού animation
Στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων του 20ού αιώνα χρησιμοποιούνταν η παραδοσιακή τεχνική απόδοσης της κίνησης στο σχέδιο. Κάθε ξεχωριστό πλαίσιο μιας ταινίας δημιουργημένης με την παραδοσιακή τεχνική, αποτελείται από μια φωτογραφία ή ένα σχέδιο, που σχεδιάζεται πρώτα σε ένα χαρτί. Για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της κίνησης, κάθε σχέδιο διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμενο. Τα σχέδια των animator αποτυπώνονται σε μια διαφανή διαφάνεια εκτύπωσης που ονομάζεται κυψέλη, η οποία γεμίζεται με χρώματα προσδιορισμένων αποχρώσεων και τόνων από την πίσω πλευρά του σχεδίου. Οι ολοκληρωμένες διαφάνειες των χαρακτήρων φωτογραφίζονται μία-προς-μία σε φιλμ κινούμενης εικόνας με μια ραμφοειδή κάμερα, μπροστά από ένα ζωγραφισμένο φόντο.
Η παραδοσιακή μέθοδος της διαφάνειας ήταν πια ξεπερασμένη στις αρχές του 21ου αιώνα. Σήμερα, τα σχέδια των δημιουργών και τα φόντα σαρώνονται ή ζωγραφίζονται απευθείας σε ένα υπολογιστικό σύστημα. Χρησιμοποιούνται διάφορα λογισμικά προγραμμάτων για τον χρωματισμό των σχεδίων και για την προσομοίωση των κινήσεων και των εφέ στην κάμερα. Το τελικό κομμάτι της διαδικασίας είναι η εξαγωγή σε κάποιο από τα μεταφορικά μέσα, από το παραδοσιακό φιλμ των 35 mm. Η εμφάνιση των παραδοσιακών διαφανειών διατηρούνται ακόμα, και η ουσιαστική δουλειά των animator έχει παραμείνει το ίδιο απαραίτητη τα τελευταία 70 χρόνια. Κάποιοι παραγωγοί animation χρησιμοποιούν τον όρο "tradigital" (παραδοσιακό-ψηφιακό) για να περιγράψουν την τεχνική των διαφανειών που κάνουν εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας των ΗΥ.
Πηγή: Βικιπαίδεια
Read More: Wikipedia
Animation στη Φωτογραφία
Το animated gif είναι η απλούστερη μορφή κίνησης την οποία μπορούμε να προσθέσουμε σε μια web σελίδα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά από φωτογραφίες ή γραφικά τα οποία εναλλάσονται αυτόματα δίνοντας στον παρατηρητή την ψευδαίσθηση της κίνησης.
Υπάρχουν διάφορα προγράμματα κατασκεύης animated gifs. Οι οδηγίες που ακολουθούν αναφέρονται στο GIF Construction Set, ένα shareware πρόγραμμα της εταιρείας Alchemy.
Για να δημιουργήσουμε το δικό μας animation πρέπει πρώτα να κατασκευάσουμε τις εικόνες οι οποίες θα το απαρτίζουν. Κάθε εικόνα πρέπει να έχει αποθηκευτεί σε μορφή gif και όλες πρέπει να έχουν τις ίδιες διαστάσεις (π.χ. 50 pixels πλάτος και 100 pixels ύψος).
Πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία των γραφικών
Αν και το GIF Construction Set μπορεί να δεχθεί πολλές μορφές αρχείων για να δημιουργήσει το animation σας (κάνει αυτόματα τη μετατροπή τους σε gif), προτείνουμε να κατασκευάζετε τις εικόνες σας απευθείας σε μορφή gif. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζετε από την αρχή ακριβώς πως θα φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε πως η μετατροπή γραφικών από μια μορφή σε μια άλλη αλλάζει πάντοτε την εμφάνισή τους. Αν οι αλλαγές είναι μεγάλες μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να μην σας ικανοποιήσει. Καλύτερα λοιπόν να το γνωρίζετε από την αρχή, πριν αφιερώσετε πολύ χρόνο και προσπάθεια στη δημιουργία του animation.
Σας συμβουλεύουμε να δώσετε σε κάθε μια από τις εικόνες σας ένα όνομα το οποίο θα σας επιτρέπει να γνωρίζετε πάντοτε σε ποιο αρχείο περιέχονται καθώς και τη σειρά που κατέχουν μέσα σε αυτό. Έτσι, θα μου είναι πολύ εύκολο αύριο να προσθέσω κάποιες επιπλέον εικόνες αν θελήσω να κάνω το animation μεγαλύτερο ή πιο λεπτομερές. (Εννοείται φυσικά πως θα φυλάξετε όλα τα γραφικά που απαρτίζουν το animation. Θα σας φανούν χρήσιμα αν θελήσετε να κάνετε αλλαγές στο μέλλον.)
Τέλος, μην ξεχνάτε πως είναι προτιμότερο να δημιουργήσετε τα γραφικά σας σε μεγάλο μέγεθος και στη συνέχεια να τα σμικρύνετε. Με τον τρόπο αυτό, όποια λάθη κάνετε στη σχεδίαση θα σμικρύνουν αντίστοιχα και τα γραφικά σας θα έχουν λιγότερες ατέλειες.
Τις οδηγίες αυτές τις βρήκα στο site της Ελληνικής Ένωσης Επαγγελματιών Ίντερνετ, όπου μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και τεχνικές, όπως : Μαθήμτα HTML Μαθήματα Perl Μαθήματα Internet, Μαθήματα Photo Shop κλπ.
Στα δικά μας τώρα
Βγήκα κι εγώ σήμερα, να κάνω το δικό μου animation με απλά θέματα. Οι φωτογραφίες είναι από τον Πειραιά, σημερινές, φρέσκιες, θα το καταλάβετε γιατί μυρίζουν … ιώδιο!
Η πρακτική λέει πως, στηρίζουμε τη φωτογραφική μηχανή μας σε τρίποδα, για απόλυτη σταθερότητα και κάνουμε διαδοχικές λήψεις, σε χαμηλή ανάλυση, με την High Speed επιλογή. Ανάλογα με το θέμα μας, θα εξαρτηθεί και η ποσότητα των φωτογραφιών. Στα συγκεκριμένα animations ήταν αρκετές 40 φωτογραφίες. Τις μετέτρεψα από jpg σε gif και κατέβασα την ανάλυσή τους στη διάσταση 686Χ471 (περίπου 150 kb) για τις ανάγκες του blog μου. Από κει και πέρα, χρησιμοποίησα της παραπάνω οδηγίες. Το αποτέλεσμα είνα αυτό που βλέπετε. Το κάδρο κουνιέται λίγο γιατί η μηχανή δεν ήταν απόλυτα σταθερή.
Και το "Μαγιάτικο στεφάνι" με αυτόν τον τρόπο έχει γίνει, με τη διαφορά πως εδώ δεν υπάρχουν διαδοχικές λήψεις αλλά διαδοχικές χρωματικές παραλλαγές της αρχικής φωτογραφίας με την χρήση του saturation του προγράμματος ACDSee. Μπορείτε να δείτε κι ΕΔΩ παλιότερα animations.
Για (προχωρημένους) δημιουργία Animation με Photo Shop ΕΔΩ
και ΕΔΩ
Ας ακούσουμε και λίγο μουσική τζαζ με το εκπληκτικό IGNACIO BERROA QUARTET με, δυστυχώς, μόλις 327 προβολές ενώ η Gaga έχει, αυτή τη στιγμή, 373.537.627 προβολές και όταν εσείς θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, θα έχει ανέβάσει το σκορ με κανένα εκατομμύριο παραπάνω. Όμως, "Ουκ εν τω πολλώ το ευ".
Αυτό το βίντεο το δανείστικα από το φιλικό blog στη Βαρκελώνη L' Ostia Latin Jazz Chumancera .
Αυτό το βίντεο το δανείστικα από το φιλικό blog στη Βαρκελώνη L' Ostia Latin Jazz Chumancera .
WOW just ωhat I was lοokіng fοr.
ΑπάντησηΔιαγραφήCamе here by searching for Wаtch Rizzoli & Iѕles Ѕеаsοn 3 Eρiѕoԁе 15 Onlіnehttp://ԁj.
beatρогt.com/еνents/40113
my webpage - Watch Rizzoli & Isles Season 3 Episode 15 Online
Hellο, I enjοy rеading thrоugh your articlе.
ΑπάντησηΔιαγραφήI ωаnted to wгite a littlе comment to suрpoгt you.
Watch The Clone Wars Season 5 Episode 12
Also visit my web site ... Watch The Clone Wars Season 5 Episode 12