Κείμενο υποδοχής

If I had to choose between music, dance or photography, I would choose all three, for I am enchanted with music, thrilled by dance and redeemed by photography!
Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στη μουσική, το χορό και τη φωτογραφία, θα επέλεγα και τις τρεις τέχνες. Η μουσική με μαγεύει, ο χορός με ενθουσιάζει και η φωτογραφία με λυτρώνει!...

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μιχάλης Τερζής / Michalis Terzis


Σήμερα, σας παρουσιάζω έναν μελωδικό, δημιουργικό και αθόρυβο συνθέτη, που δουλεύει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, υπηρετώντας την καλή ελληνική μουσική, λαϊκή και δημοτική. Έναν δικό μας άνθρωπο που ξέρει να σε αγγίζει με τη μουσική του. Ανήσυχο πνεύμα από τα νιάτα του, πάντα έψαχνε τις τέλειες φόρμες της μουσικής, στηριζόμενος  στη γνώση, το ταλέντο και την έμπνευση. Θα τολμούσα να πώ πώς, στο εξωτερικό τον ξέρουν καλύτερα απ΄ότι στην Ελλάδα. Νοιώθω μεγάλη χαρά και ικαναποίηση που είναι φίλος μου.
Μιχάλη, περιμένουμε καινούρια σου δουλειά γιατί με το "Απόπλους" μας άφησες μεσοπέλαγα. Θέλουμε να συνεχίσουμε το μουσικό μας ταξίδι!
 
Βιογραφικό
Ο Συνθέτης ΜιχάληςΤερζής γεννήθηκε στην Αξιούπολη της Μακεδονίας. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης για τέσσερα χρόνια. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα με τον Κ. Χρονόπουλο και Α. Αινιαν.
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 αρχίζει την καριέρα του σαν πιανίστας, παίζοντας στις μπουάτ της Πλάκας Εσπερίδες, με το Γιάννη Αργύρη και Απανεμιά, με τους Γιώργο Ζωγράφο, Βαγγέλη Ντίκο κ.α . Επίσης στη Λήδρα, στο Θεμέλιο, στην Ξαστεριά, με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Κοντογιάννη, Δημήτρη Σκαμάγκα, στο Περιβόλι του ουρανού με τους Νίκο Δημητράτο, Στέλιο Βαμβακάρη, Κώστα Μαντζόπουλο κ.α. 

Ακούστε εδώ ένα ορχηστρικό κομμάτι  

Ένα μουσικό κομμάτι "Θάλασσα" από το δίσκο "Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου"

 Ένα τραγούδι από τον τελευταίο του δίσκο "Απόπλους" με τον  Λ. Μαχαιρίτσα

Ο δίσκος «Απόπλους», περιλαμβάνει  συνολικά έντεκα (11) νέα τραγούδια  σε μουσική του Μιχάλη Τερζή και στίχους του Δημήτρη Λέντζου, τα οποία ερμηνεύουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Παντελής Θεοχαρίδης, ο Γιώργος Μπαγιώκης, η Σοφία Παπάζογλου και η Πίτσα Παπαδοπούλου.
Περισσότερα για το νέο του δίσκο "Απόπλους" διαβάστε ΕΔΩ 









Δισκογραφία:
Στις μπουάτ της Πλάκας, έρχεται σε επαφή με τον κόσμο της ελληνικής ποίησης, της μουσικής και της δισκογραφίας. Ο Γιώργος Ζωγράφος ακούει κάποιο βράδυ τα πρώτα τραγούδια του νέου συνθέτη και τον πηγαίνει στη MINOS . Ο Μάκης Μάτσας και ο Αχιλλέας Θεοφίλου ακροώνται τα τραγούδια του και αποφασίζουν να τα ηχογραφήσουν .

Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο. Ο πρώτος δίσκος LP του συνθέτη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, είναι γεγονός. Στην Β! όψη του δίσκου συμπεριλαμβάνονται και έξη τραγούδια σε ποίηση Κωστή Παλαμά. Ερμηνευτής ο Γιώργο Ζωγράφο ενώ ο Τάσος Καρακατσάνης ανέλαβε την ενορχήστρωση του έργου. Ο δίσκος κυκλοφορεί την άνοιξη του ‘76 από τη MINOS . Ο λόγος του ποιητή με τη μουσική του συνθέτη καταγράφουν τα τραγικά γεγονότα της βάρβαρης εισβολής του Αττίλα στο νησί. Ο Μίκης Θεοδωράκης πρωτοπαρουσιάζει το έργο και το νέο συνθέτη σε μια μεγάλη συναυλία του στην Αθήνα ( Γήπεδο του Παναθηναϊκού) για την Κύπρο, όπου ανάμεσα στους κορυφαίους τραγουδιστές που συμμετείχαν , ο Γιώργος Ζωγράφος και η χορωδία από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών τραγουδούν αποσπάσματα από το έργο.

  Τα Μανιάτικα (1980, ΛΥΡΑ)
Μουσική σπουδή και δημιουργία πάνω σε παραδοσιακό υλικό, όπως το κατέγραψε και το συνέλεξε, ύστερα από έρευνες χρόνων, ο λαογράφος–ποιητής Κυριάκος Κάσσης. Είναι λαϊκά έπη, θρύλοι και μοιρολόγια από τη Μάνη, καθώς και το παραδοσιακό τραγούδι Τα πουλιά του Μάη.Τραγουδούν η Άλκηστη Πρωτοψάλτη (στα πρώτα της βήματα),ο Μανιάτης τραγουδιστής Νικόλας Μητσοβολέας και χορωδία.
Έργο πρωτότυπο, πού η ιδιομορφία, το ρωμαλέο ύφος και η άμεση σχέση του με την αρχαία τραγωδία ξαφνιάζουν.
Ο γνωστός Ελληνιστής Ζ.D. La Karrier παρουσιάζει αποσπάσματα του έργου μαζί με μουσική και ελεγειακά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Χρήστου Λεοντή σε σειρά συναυλιών στη Γαλλία.


 Αρχαία Λυρικά (1981, MINOS )
Μελοποιημένη ποίηση αρχαίων ελλήνων λυρικών ποιητών: Σαπφώ, Αρχίλοχος, Αλκαίος, Ανακρέων , Αλκμάν, Αρίων, Βακχυλίδης, σε μετάφραση των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Βουτιερίδη, Π. Παρασκευαίδη και του Άκου Δασκαλόπουλου. Η Νυχτωδία διακρίνεται στους πρώτους Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας του Μάνου Χατζιδάκι και αποσπά την εύφημο μνεία της κριτικής επιτροπής, που ανακοινώνει ο ίδιος ο Μ. Χατζιδάκις. Τραγούδησε η Κρίστη Στασινοπούλου και συμμετείχε η Χορωδία της ΕΡΤ. Στην πρώτη δισκογραφική καταγραφή του έργου τραγουδούν: Πέτρος Πανδής, Βάσια Ζήλου, Νικόλας Μητσοβολέας και Νίκος Λώλης. Ο συνθέτης θεωρεί πως τα Αρχαία Λυρικά, ως έργο πρωτόλειο, χρήζει περαιτέρω ενορχηστρωτικής επεξεργασίας και επανηχογράφησης.

Όλη τη Μουσική μεσ’ στην Αγάπη βάλε. Σε ποίηση Κωστή Παλαμά (1984, MINOS ) . Πρώτη παρουσίαση στο Θέατρο Λυκαβηττού, το καλοκαίρι του 1984, σε μια συναυλία- αφιέρωμα στα 40 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ποιητή . Την συναυλία προλόγισε ο Άκος Δασκαλόπουλος και τραγούδησαν οι Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Διονύσης Θεοδόσης και Άλκηστη Πρωτοψάλτη.



Ο ύμνος της Αθηνάς, σε ποίηση Κωστή Παλαμά.
Στις 26 Φεβρουαρίου 1994 ανέβηκε σε μια συναυλία στο κινηματοθέατρο Παλλάς στην Αθήνα το συμφωνικό έργο του συνθέτη . Συμμετείχαν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ με μαέστρο τον Ανδρέα Πυλαρινό, η χορωδία Fons Musicalis του Κωστή Κωνσταντάρα, με σολίστ τη μέτζο- σοπράνο Μαρία Μαρκέτου και τον μπάσσο Γιώργο Παππά. Η ενορχήστρωση ήταν του Βασίλη Κουμπή. Το έργο ήταν μια παραγγελία του Μίκη Θεοδωράκη, τότε διευθυντή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. (πού την μετέδωσε στο δορυφορικό της πρόγραμμα).

Νόστιμον Ήμαρ (1986, POLYGRAM )
Δώδεκα ελληνικοί χοροί για 20 σολίστες της κλασσικής και της παραδοσιακής μας μουσικής, σε επεξεργασία, διασκευή και ενορχήστρωση του συνθέτη. Το έργο κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά από αγγλική δισκογραφική εταιρεία. 

Τα τραγούδια της Θάλασσας (1985, CBS - SONY )
Κύκλος λαικών λυρικών τραγουδιών, σε ποίηση Νίκου Καββαδία, Λάμπρου Πορφύρα, Άκου Δασκαλόπουλου και Φώντα Λάδη. Τραγουδάει ο Κώστας Καράλης.

Τρελλό Καλοκαίρι (1986, ΛΥΡΑ)
Κύκλος λαϊκών τραγουδιών, σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Άκου Δασκαλόπουλου και Δημήτρη Τσεκούρα. Τραγουδούν ο Κώστας Σμοκοβίτης και η Σοφία Μιχαηλίδη.

Λήμνος η Φιλτάτη (1988, ΛΥΡΑ)
Η μουσική από το ντοκυμανταίρ του Αντώνη Παπαδόπουλου (Παραγωγή: ΕΡΤ- Απόδημος Ελληνισμός, διάρκεια 59’ ), που πήρε το πρώτο βραβείο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1988 και το πρώτο βραβείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το έτος 1989 στην κατηγορία ντοκιμαντέρ.

Στη Χώρα του Ορφέα (1988, ΕΡΤ)
Η μουσική από το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του Α. Παπαδόπουλου, παραγωγή της ΕΡΤ, σε κείμενα του καθηγητή Παν/μίου Γιώργου Φαράντου. Ήταν η συμμετοχή της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ποιητών, πού πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο την άνοιξη του 1988, όπου η ΕΡΤ εξέδωσε και προσέφερε στα μέλη του συνεδρίου μία βιντεοκασέτα και ένα LP (ειδική έκδοση) με τη μουσική του συνθέτη. Το φιλμ και η μουσική του απέσπασαν το πρώτο βραβείο από το Δήμο του ASTY της Ιταλίας.

Τα τραγούδια της Μακεδονίας (1990, ΛΥΡΑ)
Παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας. Επεξεργασία, διασκευή, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας του συνθέτη. Τραγουδούν ο Γιώργος Μπαγιώκης και η Σοφία Μιχαηλίδη.

Η Αλτάνα της Πάργας (1989, WEA )
Η μουσική από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του Κώστα Ασημακόπουλου. Τραγουδούν: Γλυκερία, Κώστας Σμοκοβίτης.

Ο Ψύλλος (1990)
Η μουσική από την πολυβραβευμένη ταινία του Δημήτρη Σπύρου , που έχει αποσπάσει πάνω από δέκα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μουσική κυκλοφόρησε από την MBI την άνοιξη τού 2003 .

Ένα καράβι όνειρα (1991, FM RECORDS )
Κύκλος λυρικών τραγουδιών σε στίχους Ηλία Κατσούλη, Αντώνη Παπαϊωάννου, Κατερίνας Παπαγεωργίου, Άγγελου Αξιώτη και δύο τραγούδια σε ποίηση Κωστή Παλαμά και Βασίλη Ρώτα. Τραγουδούν: Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης, Πόπη Αστεριάδη, Τάκης Κωνσταντακόπουλος (επανεκτέλεση από το Μ. Βιολάρη του τραγουδιού Το σπίτι πού γεννήθηκα, σε ποίηση Κωστή Παλαμά).



Τα Κορίτσια Της Κυριακής (1987, POLYGRAM )
Κύκλος λυρικών τραγουδιών , κυρίως επανεκτελέσεις παλαιότερων τραγουδιών του συνθέτη. Επίσης, τραγούδια σε ποίηση Μπέρτολτ Μπρεχτ (σε ελεύθερη απόδοση Κ. Τριανταφύλλου), Πωλ Ελυάρ (σε ελεύθερη απόδοση Ρίτας Μπούμη και Νίκου Παππά), Έριχ Χάϊνε, Βασίλη Ρώτα, Φώντα Λάδη και Δήμητρας Mπιθικώτση.Τραγουδούν: Νένα Βενετσάνου, Σοφία Μιχαηλίδου



Βιολιστή κατέβα από τη Στέγη (1988, ΛΥΡΑ)
Μπαλάντες σε στίχους Θεόφιλου Βερύκιου, Ανδρέα Ζαχαράτου και Αντώνη Παπαϊωάννου. Τραγούδια γραμμένα ειδικά για τη Μαρία Δημητριάδη.

Ο Σταμάτης Κόκοτας τραγουδάει Μιχάλη Τερζή (1991, ΕΜΙ)
Κύκλος λαϊκών τραγουδιών σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου, Νότη Κύτταρη, Γιώργου Κανελλόπουλου, Γιώργου Κλεφτογιώργου, Στάθη Σκλαβουνάκου και Σταμάτη Κόκοτα.

Η Εποχή της Αφροδίτης (1999)
Μια επιμελημένη έκδοση, ανθολόγηση από τις μουσικές πού έγραψε ο συνθέτης για μία σειρά από ντοκιμαντέρ ιστορίας και πολιτισμού παραγωγής της ΕΡΤ, . Το έργο κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά με τίτλο Aphrodite Era .






Δόν Κιχώτες (1987, MBI )
Κύκλος λαϊκών τραγουδιών σε στίχους Ηλία Κατσούλη, Αντώνη Παπαϊωάννου, Δημήτρη Λέντζου, Κατερίνας Παπαγεωργίου και Νίκου Θωμά. Τραγουδούν Η Μαρία Σουλτάτου και ο συνθέτης.

Τα πρώτα μου τραγούδια (1988, MBI )
Μια συλλογή από 18 τραγούδια με τις πρώτες ηχογραφήσεις του συνθέτη, όπου συμμετέχουν πολλοί γνωστοί τραγουδιστές. Είναι επιλογή από προγενέστερους δίσκους, ενώ ένα καινούργιο τραγούδι ερμηνεύει ή Πόλυ Πάνου.

 



Η Ωδή των Οδών (2000, MBI )
Κύκλος λαϊκών τραγουδιών σε στίχους Δημήτρη Λέντζου, Τάκη Συρέλη , Άννας Μπιθικώτση. Τραγουδούν: Κώστας Μάντζιος, Μαρία Σουλτάτου και η Λένα Αλκαίου.






Παράβασις (2002, MBI )
Λαϊκά τραγούδια σε στίχους Δημήτρη Λέντζου, Κώστα Νέου, Κατερίνας Παπαγεωργίου. Τραγουδούν: Μπάμπης Τσέρτος, Νάντια Καραγιάννη, Κώστας Μάντζιος και ή Μαρία Σουλτάτου.

Μεθυσμένο άλογο , σε στίχους Δημήτρη Λέντζου, με το Γιώργο Μπαγιώκη.
Πέντε τραγούδια σε ειδική έκδοση περιορισμένων αντιτύπων.

Με το χρόνο θα παίξω (2004, POLYMUSIC - UNIVERSAL )
Δέκα μπαλάντες και ένα μουσικό θέμα για πιάνο (Παίζοντας με τη σκιά μου). Ο Μιχάλης Τερζής παίζει πιάνο και τραγουδάει ο ίδιος, ενώ έχει γράψει και τους στίχους στα πιο πολλά τραγούδια του δίσκου. Συμμετέχει φιλικά ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ερμηνεύοντας δύο τραγούδια, ενώ υπάρχει ένα τραγούδι σε στίχους Ηλία Κατσούλη και δύο μελοποιημένα ποιήματα του Κωστή Παλαμά (Χρυσομαλλούσα και Μάγισσα των αστεριών.



Το Παραμύθι μου (2005, DROMOS PRODUCTIONS )
Μια έκδοση- σύνοψη με τις συμμετοχές της Μαρίας Σουλτάτου σε τρία προγενέστερα cd του συνθέτη που αναφέρονται πιο πάνω. Ο δίσκος περιλαμβάνει δέκα τραγούδια και είναι ο πρώτος προσωπικός δίσκος της Μαρίας Σουλτάτου.

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ( 2008 Μετρονόμος)
Η μουσική από το ομώνυμο Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ και των Πάνου Υφαντή-Τάσου Μπιρσίμ.







Υπάρχουν επίσης τραγούδια του συνθέτη σε δίσκους γνωστών τραγουδιστών.
Ακόμα, έχει γράψει μουσική για τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ.
Παράλληλα, ο Μιχάλης Τερζής συνεργάζεται από το 1989 με μεγάλη αγγλική δισκογραφική εταιρεία, η οποία έχει εκδώσει δέκα μουσικές εργασίες -album CD- του συνθέτη, πού κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά. Επίσης, συμμετέχει σε πολλά compilations με μουσικές της Ευρώπης της Μεσογείου και του κόσμου:
Nostimon imar (12 Greek dances)
Orchestreca
Aphrodite Era ( στη σειρά Famous Greek Composers )
Symposio
Athens Blue
The road to Olympia
The sound of Greece
The music of the Greek Islands
Best Greek Songs 2008 Arc Music USA
Featuring: George Dalaras, Dimitra Galani,Glykeria, Anna vissi and Niki Valsami.


BIOGRAPHY
MICHALIS TERZIS is one of the most important contemporary Greek Composers.
He studied music theory and piano for several years and started his music career in 1977 by playing music and songs by Mikis Theodorakis, Manos Hajidakis «New Wave» as well as his own compositions at music Theatres «Bοuat’s» in Plaka in the historical part of Athens beneath the Acropolis.
He recorded his first piece «Dirges and Hymn for Cyprus» in 1976 using the lyrics of the great Greek Poet Yannis Ritsos.
Mikis Theodorakis presented Michalis Terzis and his work at a large concert at Panathinaikos Stadion in Athens 24.09.1976. 
Following years Michalis wrote and recorded many pieces including Instrumental music ,lyric songs, traditional elegies, as well as music for Theatre,TV and film productions.
His Music has been awarded in many International and Greek Film Festivals:
1) The film score for « Limnos The Cherished» 
(an A. Papadopoulos and ERT Documentary film about the Greek island named by Homeros Limnos the Cherished )
won the first prize at the Thessalonika Film Festival in 1988 
2) Also an award from Greek Ministry of Culture 1989
(Min.Melina Mercouri
3) «The Flea» Α Dimitris Spyrou film for Children and young people . which Awarded many prizes in 12 international film Festivals around the world from 1998 until today.
4) «Dans le pays D’Orphee » an A.Papadopoulos and ERT Documentary film.
A! score by the Municipality of Asty –Italy 29.02.1988.

His works have been performed and recorded by the most famous Greek singers and he has many song collections with all (Further down) including:
George Dalaras, Dimitra Galani,Lavrendis Machairitsas,Glykeria ,
Maria Dimitriadi, Kostas Makedonas, Stamatis Kokotas, Alkistis Protopsalti,Kostas Smokovitis, Eleftheria Arvanitaki, Kostas Karalis, Nena Vevetsanou, Sofia Michailidou, Gerasimos Andreatos etc..

His album «Nostimon Himar» (Twelve Greek Folk Dances for 20 Greek Great Solist’s) was a great success, and its performance was broadcast on ERT television from Theatre Herodeion in Athens.
His music for the Documentary «Τhe Magic of the Greek Caves» an international production of the «Greek Documentary Center» by Panos Iphantis and Tasos Birsim,was released worldwide by 40 TV stations- including Kina and India- in twelve languages and aired on all flights of Olympic Airways.
One of the highlights of his career was the presentation of his symphonic work «The himn of Athina» 26. February.1994. 
The music based on the Lyrics of the great Greek Poet Kostis Palamas (1859-1943) The Symphonic music play was performed by the Greek Television Symphony Orchestra and choir directed by Kostis Konstandaras Singers Maria Marketou –Metzo soprano,Giorge Papas Bass and Andreas Pylarinos as conductor .
It was a Mikis Theodorakis production as the director him self of this orchestra.
From 2003-2004 Michalis Terzis wrote the music for several Documentaries on Cd and DVD for the Greek Ministry of Culture and other cultural institutions. 
At 5 June 2008 has been released his album with the title:
«The Rion -Antirrion Bridge» which includes the music of the homonymous documentary by P. Iphandis,Tasos Birsim and ERT.
The same year ARC MUSIc released his new album « BEST GREEK SONGS» Featuring: George Dalaras, Dimitra Galani, Glykeria, Anna Vissi, Niki Valsami. 
«APOPLOUS» is the latest Album Cd of the composer which is going to be released in Greece first at 03.May.2010 with the featuring of :
George Dalaras, Lavrentis Machairitsas, Kostas Makedonas, Gerasimos Andreatos, Pantelis Theocharides…
He has presented his works in Greece and abroad, throughout Europe, the USA, Australia, The Middle East, Japan, India, Singapore.

Michalis Terzis as he continues his very successfully music activities he has the strong belief that: Music is the most important, direct and creative way to communicate with people of 

 different cultures and languages.


2 σχόλια:

  1. Καλά, Χρήστο, το πόσο με βοήθησες σήμερα δεν λέγεται.

    Ο Μιχάλης Τερζής είναι ο συνθέτης με τον οποίο θα ασχοληθώ στο επόμενο εκτενές αφιέρωμά μου (το καλοκαίρι). Ήδη έχω αρχίσει να ψάχνω στοιχεία για τη δισκογραφία του, οπότε η λίστα σου εδώ είναι σημαντική βοήθεια. Θα σε χρησιμοποιήσω ως πηγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα Χρήστε
    εξαιρετικό το αφιέρωμά σου στο Μιχάλη Τερζή

    ΑπάντησηΔιαγραφή