Κείμενο υποδοχής

If I had to choose between music, dance or photography, I would choose all three, for I am enchanted with music, thrilled by dance and redeemed by photography!
Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στη μουσική, το χορό και τη φωτογραφία, θα επέλεγα και τις τρεις τέχνες. Η μουσική με μαγεύει, ο χορός με ενθουσιάζει και η φωτογραφία με λυτρώνει!...

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

Ο θάνατος του Μαρά και O θάνατος του φουκαρά / The death of Marat and The death of poor man


Ο θάνατος του Μαρά
Ο πίνακας Ο θάνατος του Μαρά (γαλλικά: La Mort de Marat ή Marat assassiné ) είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα της περιόδου της Γαλλικής Επανάστασης. Φιλοτεχνήθηκε από τον Γάλλο ζωγράφο Ζακ-Λουί Νταβίντ, το 1793 και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματά του. Ο πίνακας, που είναι σχεδιασμένος με νέο-κλασικό ύφος, απεικονίζει τον νεκρό Ζαν Πολ Μαρά, λίγες στιγμές μετά την δολοφονία του, το βράδυ της 13ης Ιουλίου 1793, από την Σαρλότ Κορντέ, στο λουτρό του.

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το γεγονός αυτό, από τον φίλο του Μαρά, Ζακ-Λουί Νταβίντ, κάνει τον πίνακα ένα από τα πιο γνωστά προπαγανδιστικά έργα στην ιστορία της τέχνης. Ο πίνακας αποτελεί, ταυτόχρονα, και ένα από τα πιο γνωστά έργα της εποχής της Τρομοκρατίας. Μετά το τέλος της περιόδου αυτής, ο πίνακας είχε και αυτός ανάλογη αποδοχή. Ο Νταβίντ βρέθηκε σε άσχημη θέση και αποχώρησε προσωρινά από το προσκήνιο. Η επόμενη περίοδος που θα μπορέσει να δουλέψει κανονικά, είναι όταν θα γίνει προσωπικός ζωγράφος του Ναπολέοντα.

Ο πίνακας βρίσκεται σήμερα στα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου.

Ο θάνατος του φουκαρά
Μπορεί ο κλασικός πίνακας του Ζακ-Λουί Νταβίντ, “Η δολοφονία του Μαρά” να αφορούσε μια άλλη εποχή, όμως θα μπορούσε εξίσου γλαφυρά να απεικονίσει το εγκεφαλικό του απλού μισθωτού, του ανέργου, του συνταξιούχου με την παραλαβή του λογαριασμού της ΔΕΗ που περιέχει το τέλος ακινήτων.
Η λεζάντα είναι του Antista/Chef

Ο πίνακας αυτός εκτίθεται αυτή τη στιγμή στο blog  O Antista/Chef προτείνει..., που έκανε και την εικαστική παρέμβαση και η επίσκεψη για το κοινό είναι δωρεάν, αρκεί να κλικάρετε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου