Κείμενο υποδοχής

If I had to choose between music, dance or photography, I would choose all three, for I am enchanted with music, thrilled by dance and redeemed by photography!
Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στη μουσική, το χορό και τη φωτογραφία, θα επέλεγα και τις τρεις τέχνες. Η μουσική με μαγεύει, ο χορός με ενθουσιάζει και η φωτογραφία με λυτρώνει!...

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Αφιέρωμα στο Δημήτρη Φάμπα / Tribute to Dimitris Fampas

Guitarist, Composer, Professor
Dimitris Fampas, (December 22nd, 1921-May 3rd, 1996) was born in Milina, of Lafkos, a small village on Pilion mountain near the harbor city of Volos. As a child he used to play songs and traditional music with a lute and to learn the mandolin. He was very talented and his father, Evangelos, a sea captain, bought him a guitar and took the decision to send the young Dimitris for serious musical studies in Athens. Dimitris Fampas studied theory with Th.Vavayiannis and counterpoint with K.Kydoniatis at the Athens Conservatory. He studied classical guitar with Nicholas Ioannou, and in 1953, he received a diploma in classical guitar performance 'Com laude' from the National Conservatory of Greece. During the difficult years of the 2nd World War and the Axis occupation of Greece he joined the National Liberation Front, offering as much as he could to the struggle for freedom. He gave lots of concerts for the National Solidarity and the "Dish of the Child".
 In 1955 and 1956 he received a scholarship from the Italian goverment to study guitar with Andres Segovia and musicology with Emilio Pujol at the Academia Chigianna in Sienna. In 1959 he studied once more with Segovia at the Academy of Santiago de Compostela, Spain, receiving a scholarship by Segovia himself.
 In 1957 he married to Evgenia Gyftopoulou and they had two children, Evangelo and Eva.

Το φεγγάρι είναι κόκκινο (Μάνος Χατζιδάκις)



Ο Κιθαρίστας, ο Συνθέτης, ο Δάσκαλος 
Ο Δημήτρης Φάμπας, γεννήθηκε στη Μηλίνα, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, επίνειο του Λαύκου στο Πήλιο, στις 22 Δεκέμβρη 1921 (σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο, αρχές Γενάρη με το καινούργιο) και πέθανε στην Αθήνα, στις 3 Μάη 1996. Γιός του καπετάνιου Ευάγγελου Φάμπα και της Ευανθίας. Το μεγάλο του ταλέντο φάνηκε από πολύ νωρίς, ήταν μόλις 9 χρόνων όταν σπούδαζε μαντολίνο στο Βόλο με τον φλαουτίστα της ΚΟΑ Σπ. Μάγγο και έπαιζε με ένα λαούτο τραγούδια μαζύ με τον θείο του.  Αυτό οδήγησε τον πατέρα του, να του κάνει δώρο μια κιθάρα και να τον στείλει για σοβαρές μουσικές σπουδές στην Αθήνα.

O Δημήτρης Φάμπας σπούδασε θεωρητικά με το Θ.Βαβαγιάννη και ανώτερα θεωρητικά με τον Κ. Κυδωνιάτη στο Ωδείο Αθηνών. Κιθάρα σπούδασε για 5 χρόνια με τον Νίκο Ιωάννου, όπου τον πήγε ο τσελίστας Γ. Αντωνίου ακούγοντάς τον τυχαία.  Στα δύσκολα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και το ΕΑΜ, παίζει στις συναυλίες που διοργάνωνε η Εθνική Αλληλεγγύη για το πιάτο του παιδιού και πρόσφερε και με την κιθάρα του στον αγώνα για τη λευτεριά. Πήρε το δίπλωμα του στην κιθάρα το 1953 από το Εθνικό Ωδείο με πρώτο βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επιδόσεως [τάξη Γ.Βώκου] το πρώτο Ελληνικό δίπλωμα κιθάρας.
Στον κύκλο η σύζυγός του Τζένη (1960)
Στα 1955 και 1956 σπούδασε με υποτροφία του Ιταλικού κράτους, στην Ακαδημία Chigiana της Σιέννα, κιθάρα με τον Andres Segovia και μουσικολογία με τον Emilio Pujοl. To 1958 με υποτροφία του ίδιου του Segovia, συνέχισε τις σπουδές κοντά του στην Ακαδημία του Santiago de Compostela της Ισπανίας.
Το 1957 παντρεύτηκε την Ευγενία Γυφτοπούλου και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ευάγγελο και την Εύα Φάμπα.
 
Ο Δ.Φάμπας έδωσε εκατοντάδες ρεσιτάλ στην Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ολλανδία, Τσεχοσλοβακία, ΗΠΑ, Καναδά, ΕΣΣΔ, Ουγγαρία, Βατικανό, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Αυστρία , σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κερδίζοντας παντού το ζεστό χειροκρότημα του κοινού και αξιοζήλευτες κριτικές από διάσημους μουσικοκριτικούς. "Μαγεία κιθάρας από την Ελλάδα" (Abendzeitung, Γερμανία 1968), "Ελληνας κιθαριστής-Φοβερό στύλ" (The Ottawa Journal, Kαναδάς 1971), "H παράσταση του Έλληνα κιθαρίστα χαράσσει ιστορία για την κιθάρα" (Οttawa citizen, 1971), " Ο Φάμπας σε καταπληκτική ερμηνεία" (Πρωινή, Νέα Υόρκη 1984).
Ήταν συχνά μέλος ελλανοδίκων επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς και δίδαξε κιθάρα πολλές φορές σε διεθνή σεμινάρια. Έδωσε διαλέξεις για την ιστορία της κιθάρας στην ΕΡΤ, στο BBC, στην Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, ΗΠΑ και αλλού. Ήταν τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής (IMC. UNESCO), Πρόεδρος του ΣΚΩΑ, Γενικός Γραμματέας του ΠΜΣ κ.α.
Παράλληλα δημοσίευε άρθρα και διαλέξεις για την κιθάρα και τη μουσική της σε εφημερίδες και περιοδικά (στην Ελλάδα και το εξωτερικό).

 Επάνω αριστερά η σύζυγός του  Τζένη (1960)
Έπαιξε σε χιλιάδες δίσκους και κινηματογραφικές ταινίες. Για τουλάχιστον μια δεκαετία συνεργάστηκε ως σολίστ και ζωντανά σε συναυλίες-θεατρικές και μουσικές παραστάσεις έργων των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Κουνάδη, Ζαμπέτα, Κατσαρού συμβάλλοντας στην καλύτερη δυνατή ποιότητα αυτής της μουσικής, προσφέροντας στην κιθάρα μεγαλύτερη δημοτικότητα . Ηχογράφησε πέντε προσωπικούς δίσκους για σόλο κιθάρα, με κλασσικό ρεπερτόριο και δικές του συνθέσεις. Έπαιξε Κονσέρτα με Συμφωνική ορχήστρα κ.λ.π.
Η ζωή και το έργο του συμπεριλαμβάνονται σε παγκόσμια λεξικά, σε κιθαριστικά μουσικά λεξικά και ιστορίες κιθάρας της Γερμανίας, Πολωνίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας, Αγγλίας, Ελλάδας κλπ. σε Ελληνικές Εγκυκλοπαίδειες, στα παγκόσμια Who's Who κ,α.      Η ζωή του έγινε παραμύθι για τα παιδιά από την Ντενίζ  Ρόντα και συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο «Τα παραμύθια της Μοίρας». Η ζωή και το έργο του, η συνεισφορά   του στην μουσική, την κιθάρα και την κοινωνία για τα οποία  πολλοί πολιτιστικοί φορείς και δήμοι τον τίμησαν, παρουσιάστηκαν μαζί με μια προσωπική του συνέντευξη στον Γ. Σγουράκη, στη σειρά ντοκιμαντέρ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ, διάσημοι Έλληνες καλλιτέχνες, διανοούμενοι της Ελληνικής Τηλεόρασης.

  Το 1999 ιδρύθηκε προς τιμήν του "Ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας Δημήτρης Φάμπας", με πρωτοβουλία της Εύας Φάμπα, που είναι και πρόεδρος του ΔΣ. από το 2000. Πολλές σειρές συναυλιών και αφιερώματα έχουν διοργανωθεί προς τιμήν του με τη συμμετοχή εξαίρετων κιθαριστών και πολλά καινούργια έργα έχουν αφιερωθεί στη μνήμη του από συνθέτες που ανταποκρίθηκαν στις Ανοιχτές Προσκλήσεις συγγραφής νέων έργων που διοργάνωσε ο Σύλλογος.

Στις 11 Ιανουαρίου του 2006, με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του, τα παιδιά του Εύα Φάμπα και Ευάγγελος Φάμπας δώρησαν το αρχείο του, αποτελούμενο από πρωτότυπα της μουσικής του, εκδόσεις, διαλέξεις, ηχητικό και φωτογραφικό υλικό, άλμπουμ της καλλιτεχνικής του πορείας, προγράμματα συναυλιών κλπ. στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, για περαιτέρω αξιοποίησή του.
Περισσότερα ΕΔΩ 

Κρητικός χορός (Μίκης Θεοδωράκης)


Παρουσίαση του Δημήτρη Φάμπα από τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο, στο περιοδικό TAR
 Τον Δημήτρη Φάμπα τον συνάντησα για πρώτη φορά τον Μάη του 1954 στο πατρικό του σπίτι στη Δάφνη, σε μια μονοκατοικία τότε στη συμβολή των οδών Μελαντίας 41 και Αλεξάνδρου. Ήταν μια ανοιξιάτικη βραδιά που ακόμα παραμένει ζωντανή στη μνήμη μου αφού για μένα, αυτή ακριβώς η βραδιά, υπήρξε καθοριστική στη μετέπειτα διαδρομή μου. Ήταν, σκέπτομαι τώρα, μια ευτυχής συγκυρία συμπτώσεων, ήταν μια αναπάντεχη εύνοια της τύχης να χτυπήσω απ’ ευθείας την πόρτα του Δημήτρη Φάμπα, μολονότι εκείνο τον καιρό πρόθεσή μου ήταν να γνωρίσω κάποιον δάσκαλο που θα με μάθαινε να παίζω το ‘άστα τα μαλάκια σου ανακατεμένα’, τον ‘τρίτο άνθρωπο’ και τα άλλα ακομπανιαμέντα που τα πάλευα ένα ολόκληρο μήνα σε μια φτηνο-κιθάρα με συρμάτινες χορδές και δεν έβγαζα άκρη.
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ 

Τριαντάφυλλο στο στήθος (Μάνος Χατζιδάκις)


Σύνδεσμοι


Κρήτη (χορός) Σουίτα αρ.2




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου