Κείμενο υποδοχής

If I had to choose between music, dance or photography, I would choose all three, for I am enchanted with music, thrilled by dance and redeemed by photography!
Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στη μουσική, το χορό και τη φωτογραφία, θα επέλεγα και τις τρεις τέχνες. Η μουσική με μαγεύει, ο χορός με ενθουσιάζει και η φωτογραφία με λυτρώνει!...

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Two men what took down the swastika from Acropolis / Μ.Γλέζος-Λ.Σάντας

Manolis Glezos / Lakis Santas
German tanks had rolled into Greece in early April 1941. By the end of the month a huge swastika was hoisted over the Acropolis in Athens, towering over Greece's blue-and-white flag which was allowed to stay on a smaller pole nearby.
"Lakis" Santas, a 19-year-old law student at Athens University, and his 18-year-old friend, Manolis Glezos, determined to remove the Nazi flag which, as they put it, "offended all human ideals". They discovered, from a library book, that the north side of the Acropolis contained a natural cave leading from the base to the top which had been used as a secret passage in ancient times and seemed to offer a chance of evading detection.
On the night of May 30, armed with only a torch and a pocket knife and inspired by Leonidas's heroic stand at Thermopylae, they crept through the undergrowth and entered the cave.
Read more HERE

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ 30/5/1941. Το πρωί της 31ης η χιτλερική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό, στην Ακρόπολη, δεν υπήρχε πια. «Δράστες» ήταν δυο Ελληνες πατριώτες ο Λάκης Σάντας και ο Μανόλης Γλέζος.
Η επιχείρηση ξεκίνησε στις εννιάμισι το βράδυ της 30ής Μάη. Αφού πέρασαν από τις φρουρές των Προπυλαίων, χρησιμοποιώντας ένα τοπογραφικό της Ακρόπολης από μια εγκυκλοπαίδεια, έφτασαν στον κοντό. Αφηγείται ο Σάντας: «Λύσαμε το συρματόσχοινο και τραβήξαμε για να την κατεβάσωμε. Μα την είχ...αν μπλέξει στην κάτω άκρη της με τρία συρματόσχοινα που στήριζαν τον κοντό. Κρεμιόμαστε και οι δυο για να την κατεβάσωμε, μα δεν κατέβαινε. Αρχίσαμε με τη σειρά να σκαρφαλώνουμε στο σιδερένιο κοντό για να τη φτάσωμε και να την κόψουμε. Μα ήταν αδύνατο να τη φτάσουμε. Κουρασμένοι σταθήκαμε για λίγο κι απογοητευτήκαμε, σκεφτόμαστε τι να κάνουμε. Να φύγουμε χωρίς τη σημαία - λάφυρο, δεν το σκεφτήκαμε ούτε στιγμή. Και μέσα στην ένταση της σκέψης μας, σκεφτήκαμε να σπάσουμε τα τρία συρματόσχοινα για να μπορέσουμε να τη σπάσουμε». Αρχισαν τότε «με χέρια και με δόντια» και σε λίγο το μισητό σύμβολο κατέβηκε. Εσκισαν τον αγκυλωτό σταυρό και την υπόλοιπη σημαία την έκαναν ρολό και την πέταξαν στη σπηλιά.
Το κομμάτιασμα της χιτλερικής σημαίας κατατάραξε τους χιτλερικούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους.
Στις 31 Μάη 1941 η γερμανική Κομαντατούρ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Κατά τη νύκτα της 30ής προς την 31η Μαΐου υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία παρ' αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και οι συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι διά της ποινής του θανάτου»

.
ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΔΕΙΤΕ 4 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΝΑΖΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ". Διάρκεια: 1 ώρα και 10'(περίπου) το καθένα. Είναι ξένη παραγωγή, στην αγγλική γλώσσα αλλά με ελληνικούς υπότιτλους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου