Κείμενο υποδοχής

If I had to choose between music, dance or photography, I would choose all three, for I am enchanted with music, thrilled by dance and redeemed by photography!
Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στη μουσική, το χορό και τη φωτογραφία, θα επέλεγα και τις τρεις τέχνες. Η μουσική με μαγεύει, ο χορός με ενθουσιάζει και η φωτογραφία με λυτρώνει!...

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Αφιέρωμα στην Yma Sumac / Tribute to Yma Sumac

                                                          Yma Sumac (1922-2008)
                                                Η απόγονος των θεών
Οι συμπατριώτες της την αποκαλούσαν απόγονο του τελευταίου αυτοκράτορα του Περού. Ο υπόλοιπος κόσμος υποκλινόταν στην απόκοσμη και εξαιρετικά σπάνια φωνή της, η οποία σύμφωνα με μετρήσεις, εκτεινόταν κοντά στις πέντε οκτάβες, δύο νότες πιο χαμηλά και δύο πιο ψηλά από της Γερμανίδας κολορατούρας Έρνα Σακ. Η Zoila Augusta Emperatriz Chararri del Castillo έμεινε γνωστή ως Yma Sumac και, με την σαγηνευτική της ομορφιά, απόλυτα ενταγμένη στο εξωτικό κλίμα της Αμερικής των 50´s, δημιούργησε έναν αξεπέραστο θρύλο, τον οποίο μόνο η Μαρία Κάλλας – θαυμάστρια της -  κατάφερε να ξεπεράσει.
Το Όμορφο λουλούδι, όπως είναι η μετάφραση του ονόματός της, γεννήθηκε το 1922. Από νωρίς τη φωνή της χαίρονταν τα πουλιά και η φύση των Άνδεων. Εκείνη, μαγεμένη από το τοπίο, άρχισε να γυμνάζει τη φυσική φωνή της, μιμούμενη τα ζώα αλλά και τους άλλους ήχους, όπως το βρυχηθμό του ηφαιστείου. Ίσως γι’ αυτό κάποτε είπαν γι’ αυτή ότι είναι είαν αηδόνι με φωνή ηφαιστείου. Ο μέντορας και σύζυγος της, ο συνθέτης Moisés  Vivano, ήταν ο μόνος που τόλμησε να γράψει τραγούδια ειδικά για εκείνη. Από το 1946 εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη και γρήγορα την προσεγγίζουν συνθέτες του λεγόμενου exotixa χώρου, κάτι σαν το lounge της εποχής μας. Εμφανίζεται σε κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και στη σκηνή του Μπρόντγουεϊ, ενώ εξαιρετικά επιτυχημένες είναι οι παγκόσμιες περιοδείες της από τη δεκαετία του ’60 και μετά. Οι 36 ηχογραφήσεις που περιλαμβάνονται στο διπλό CD  Yma Sumac – The Peruvial Goddess” προέρχονται από τη χρυσή περίοδο της, εκείνη της δεκαετίας του ’50, σε μουσική Moisés Vivanco, Billy May, Margarita Lecuona, Les Baxter και με προσθήκη πολλών παραδοσιακών περουβιανών τραγουδιών, τα οποία με την ερμηνεία της μεταμόρφωσε στα πιο απαιτητικά ερμηνευτικά κομμάτια όλων των εποχών.
Για τους φίλους της ροκ θεωρείται καλτ, μια ηχογράφηση που πραγματοποίησε τη δεκαετία του ’70, με την αλλόκοτη φωνή της να δένει με τις ψυχεδελικές ενορχηστρώσεις του Les Baxter. Ο μουσικοκριτικός των Λος Άντζελες Τάιμς, ο Ντον Χέκμακ, την είχε αποκαλέσει ζωντανή, τεχνικολόρ αυταπάτη, μια καλειδοσκοπική εξωτική ψευδαίσθηση, η οποία γεννήθηκε σε μια πεζή εποχή. Χαρακτηριστική είναι η ηχογράφηση του Chuncho, όπου απλώνεται όλη η γκάμα των δυνατοτήτων της φωνής της. «Η ταξιδιωτική περιγραφή της Νότιας Αμερικής με εικόνες του Ντίσνεϊ και σκηνοθεσία Νταλί», όπως γράφτηκε γι’ αυτήν σε αμερικάνικη εφημερίδα, επισκέφτηκε την Ελλάδα τον Ιούνιο του 1957, οπότε και έδωσε παραστάσεις στην Αθήνα, στο κινηματοθέατρο Ορφεύς, και στη Θεσσαλονίκη, στο Εθνικό Θέατρο.
Ο Φρέντυ Γερμανός, στις 31 Μάη 1957, με λίγα λόγια σκιαγράφησε το πορτρέτο  της Yma Sumac:
«Έμοιαζε με σιωπηλή θεότητα της φυλής της. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται εις τον τύπον την αδικούν. Η ‘Υμα Σουμάκ είναι μια πολύ όμορφη γυναίκα με σχιστά μεγάλα λαδοπράσινα μάτια, κατάλευκο πρόσωπο και πλούσια μαλλιά που ξεχύνονται σαν μαύρος καταρράκτης. Είναι μια λυγερή, υπερήφανη, ψυχρά τίγρης». 

Πηγή: Μιχάλης Πολυχρόνης – Περιοδικό ΔΙΦΩΝΟ (Τεύχος Ιανουαρίου 2011)
Στην επίσημη ιστοσελίδας της, υπάρχει πλούσιο βιογραφικό υλικό, πολλές φωτογραφίες, ειδήσεις και μερικά χαρακτηριστικά τραγούδια της, που μπορείτε ν' ακούσετε με ένα κλικ.
Επίσημη Ιστοσελίδα / Official Website: http://www.yma-sumac.com
Διαβάστε στη  Βικιπαίδεια / Wikipedia:  http://en.wikipedia.org/wiki/Yma_Sumac
Επισκεφθείτε ακόμα το φόρουμ avsite.gr: http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=24242
Περισσοτερα και στο "Skakistiko" blog:  http://skakistiko.blogspot.com/2008/11/yma-sumac.html
Και ο ¨Μικρός Ναυτίλος" εχει αφιέρωμα: http://littlenautilus.blogspot.com/search/label/Sumac%20Yma
Ακόμα στον ¨Εφηβο": http://efhbos.wordpress.com/2008/11/20/yma-sumac/

2 σχόλια:

  1. Αν η φωνή είναι κι αυτή ένα μουσικό όργανο, η φωνή της Yma Sumac είναι ολόκληρη ορχήστρα!
    Εξαίσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Είναι πέντε τραγουδίστριες μαζί», είπε ο συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Μωυσής Βιβάνκο όταν, το 1942, την άκουσε να τραγουδά.

    Και επειδή, ποιός δεν θέλει να τα έχει με πέντε τραγουδίστριες ταυτόχρονα και παράλληλα να νταραβερίζεται με μια αυτοκράτειρα, την παντρεύτηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή