Κείμενο υποδοχής

If I had to choose between music, dance or photography, I would choose all three, for I am enchanted with music, thrilled by dance and redeemed by photography!
Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στη μουσική, το χορό και τη φωτογραφία, θα επέλεγα και τις τρεις τέχνες. Η μουσική με μαγεύει, ο χορός με ενθουσιάζει και η φωτογραφία με λυτρώνει!...

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Μαύρη επέτειος 21 Απριλίου 1967

Αφιέρωμα με δύο χαρακτικά του Α.Τάσσου.    
"Ο Αρχάγγελος της πύλης του Πολυτεχνείου"                     "Ο Σπύρος Μουστακλής"
Ένα μικρό αφιέρωμα στη μαύρη επέτειο της νύχτας εκείνης που οι συνταγματάρχες κατέλυσαν κάθε έννοια δημοκρατίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Για να μην ξεχνιόμαστε.... Και παίρνω ένα δείγμα, μόνο, της θηριωδίας  και κτηνωδίας της χούντας, τον Σπύρο Μουστακλή, έναν αγωνιστή, και μάλιστα, της δεξιάς και βασιλικής παράταξης. Αν καταπιαστώ και με τις διώξεις, τα βασανιστήρια και τις εξορίες των αριστερών, θα πρέπει να γράφω μέρα και νύχτα, ατέλειωτες ιστορίες, απείρου κάλλους, γιατί ο κατάλογος των ονομάτων  που μαρτύρησαν είναι πολύ μακρύς αλλά, το blog έχει άλλους προσανατολισμούς.  Εύχομαι κάποιοι άλλοι να κάνουν εκτεταμένες αναφορές για να μαθαίνουν, κυρίως, τα νέα παιδιά την ιστορία αυτού του τόπου.

Ποιος ήταν, λοιπόν, ο Σπύρος Μουστακλής. Διαβάστε ένα σύντομο βιογραφικό αλλά, κυρίως δείτε τα δυο βίντεο που ακολουθούν, από τη "Μηχανή του Χρόνου" του Χρίστου Βασιλόπουλου.

Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο και συμμετείχε στο κίνημα του Ναυτικού. Συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς του ναυτικού ως ταγματάρχης και ήταν από τους λίγους αξιωματικούς του στρατού που πήραν μέρος. Το κίνημα του Ναυτικού προδόθηκε πριν την εκδήλωσή του, με αποτέλεσμα μεταξύ των αξιωματικών να συλληφθεί και ο ίδιος (22 Μαΐου 1973).

Κρατήθηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ για 47 ημέρες όπου βασανίστηκε άγρια. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα προκάλεσε εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο ΚΑΤ. Εκεί παρέμεινε δύο χρόνια. Το εγκεφαλικό του προκάλεσε ολική παραλυσία. Ύστερα από αυτό το συμβάν το δικτατορικό καθεστώς της Χούντας φοβούμενο αντιδράσεις μετρίασε τα βασανιστήρια κατά των αξιωματικών που είχαν συλληφθεί. Η τραγική κατάληξη του Μουστακλή αλλά και η ηρωική του στάση παραμένουν ακόμα σύμβολα αντιδικτατορικής δράσης.


Αφού πήρατε μια πικρή γεύση από τα έργα των βασανιστών, δείτε και την ταινία "Η δίκη της χούντας" του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου.
Πρόκειται για μια ταινία - ντοκιμαντέρ η οποία αναφέρεται στην δίκη των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου του 1967. Προβάλλονται ντοκουμέντα από την εν λόγω δίκη με τις απολογίες του Παπαδόπουλου, του Αγγελή, του Πατακού κ.ά. Ο σκηνοθέτης ενδιάμεσα απ' τις σκηνές της δίκης παραθέτει ιστορικά ντοκουμέντα που φανερώνουν πως φτάσαμε στην Χούντα του 1967 (μεταξικό καθεστώς, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, δίκη Μπελλογιάννη, δολοφονία Λαμπράκη κ.ά.). Από τον φακό περνάνε σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές εκείνης της ταραγμένης περιόδου όπως ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ιωάννης Μεταξάς, ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Μελίνα Μερκούρη και πολλοί άλλοι. Πρόκειται για ένα πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ που παραχωρεί στην κρίση του θεατή πρωτογενές ιστορικό υλικό προς μελέτη. Η ταινία είναι σκηνοθετημένη από τον Θεοδόση Θεοδοσόπουλο. Η μουσική είναι του Γιώργου Γιαννουλάτου με βασική ερμηνεύτρια την Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Κυκλοφόρησε το 1981.

Το link είναι από το GREEK MOVIES
" Η Δίκη της Χούντας" Κλικ
Και τέσσερα τραγούδια εποχής



Η ανάρτηση αυτή, είναι αφιερωμένη στους χιλιάδες αγωνιστές που διώχτηκαν,  βασανίστηκαν και εξορίστηκαν και φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης σε αυτούς που θυσιάστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους, χωρίς ανταλλάγματα, για να έρθουν καλύτερες μέρες (?)

2 σχόλια:

  1. Πόσο με τρομάζει, Χρήστο, εκείνο το τελευταίο ερωτηματικό! Γιατί εμπεριέχει μια δυσάρεστη και δυσοίωνη αλήθεια.

    Αυτοί στους οποίους αφιερώνεις την ανάρτηση "είναι οι δικοί μας Χριστοί, οι δικοί μας άγιοι". Καλή ανάσταση, λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο Χρήστο όλο αυτό το αφιέρωμα στον Μουστακλή, άξιζε τον κόπο πολύ αυτή σου η ανάρτηση γιατί έμαθα και εγώ περισσότερα.
    Καλή Ανάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή