Κείμενο υποδοχής

If I had to choose between music, dance or photography, I would choose all three, for I am enchanted with music, thrilled by dance and redeemed by photography!
Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στη μουσική, το χορό και τη φωτογραφία, θα επέλεγα και τις τρεις τέχνες. Η μουσική με μαγεύει, ο χορός με ενθουσιάζει και η φωτογραφία με λυτρώνει!...

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι - Μέρος Ε / Tribute to Manos Hadjidakis - Part E

Το χαμόγελο της Τζοκόντας
Συνεχίζουμε, σήμερα, το αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι με το Ε' μέρος που αφορά το "Χαμόγελο της Τζοκόντας", ένα από τα σπουδαιότερα έργα του συνθέτη. Εδώ, θα απολαύσετε τη συναυλία που δόθηκε στο "Μέγαρο Μουσικής", το 1995, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Μάνου. Παίζει η "Ορχήστρα των χρωμάτων" και διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.
Ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις σε σημείωμά του στο δίσκο, περιγράφει πως εμπνεύστηκε το έργο αυτό:

"Σε μια παρέλαση στη Νέα Υόρκη, με μουσικές, με χρώματα και με πλημμυρισμένη από κόσμο την 5η Λεωφόρο, βρισκόμουν μια Κυριακή απόγευμα το φθινόπωρο του 1963 όταν συνάντησα μια γυναικούλα να περπατάει μοναχή με μιαν απελπισμένη αδιαφορία για ότι συνέβαινε γύρω της χωρίς κανείς να την προσέχει, χωρίς κανέναν να προσέχει, μόνη, έρημη μες στο άγνωστο πλήθος, που την σκουντούσε, την προσπερνούσε ανυποψίαστο, εχθρικό, αφήνοντας την να πνιγεί μες στη βαθιά πλημμύρα της λεωφόρου, μέσα στη θάλασσα που ακολουθούσε, μέσα στ’ αγέρι που άρχισε να φυσά. 

Έμεινα στυλωμένος, ο μόνος που την πρόσεξε, κι έκαμα να την πάρω από πίσω, να την ακολουθήσω και πλησιάζοντάς την να της μιλήσω, χωρίς να ξέρω τι να της πω, μα ίσαμε ν’ αποφασίσω, την έχασα από τα μάτια μου. Έτρεξα λίγο μπρος, ανασηκώθηκα στα πόδια μου για να την ξεχωρίσω, μα η μεγάλη μαύρη θάλασσα του κόσμου την είχε καταπιεί. Μέσα μου κάτι σκίρτησε οδυνηρά. Χωρίς να καταλάβω, είχα σταθεί έξω από το βιβλιοπωλείο του Ριτζιόλλι και στη βιτρίνα του, απέναντί μου ακριβώς, βρισκόταν ένα βιβλίο για τον Ντα Βίντσι με την Τζοκόντα στο εξώφυλλο του να μου χαμογελά απίθανα αινιγματική, αυτόματα μεγεθυμένη, όσο η γυναίκα που χάθηκε στο δρόμο.

Δεν ξέρω γιατί όλ’ αυτά μπερδεύτηκαν περίεργα μέσα μου, μαζί μ’ ένα εξαίσιο θέμα του Βιβάλντι που είχα ακούσει πριν από λίγες μέρες και που εξακολουθούσε να επανέρχεται τυραννικά στη μνήμη μου.

Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ’ ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα έρημη μες στην μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογός της κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί.
Κι αν το κάθε τραγούδι είχε στίχους, θα ‘λεγε περίπου αυτά".

Για το έργο αυτό, διαβάστε
περισσότερα εδώ στο φιλικό blog > love4music <Read more here


Μέρος πρώτο / First part
«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑΣ»(«χαμόγελο της Τζοκόντα», 1965), αποτελείται από δέκα μουσικές στιγμές, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής μουσικής. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, το 1995, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Χατζιδάκι ». Τα τραγούδια που εκτελούνται στο πρώτο μέρος είναι τα εξής: "Όταν έρχονται τα σύννεφα", "Κοντέσα Εστερχάζυ" και "Η παρθένα της γειτονιάς μου".

Consisted of ten instrumental songs, "To hamogelo tis Tzokontas" ("Gioconda's smile", 1965) is one of the most important works of Greek music. This concert was held at Megaron Mousikis in 1995, one year after Hadjidakis' death. The songs performed in the first part are: "Otan erhonte ta synnefa" ("When the clouds come"), "Kontessa Esterhazy" ("Countess Esterhazy"), "I parthena tis gitonias mou" ("Virgin in my neighbourhood).
Μέρος δεύτερο / Second part
Τα τραγούδια που εκτελούνται στο δεύτερο μέρος είναι: "Βροχή", "Η προσωπογραφία της μητέρας μου" και "Το κονσέρτο".

The songs performed in the second part are: "Vrohi" ("Rain"), "Prosopografia tis miteras mou" ("Portrait of my mother"), "Τo konserto" ("Concerto").

Μέρος τρίτο / Third part
Τα τραγούδια που εκτελούνται στο τρίτο μέρος είναι: "Ο κύριος Νολλ" και "Οι δολοφόνοι".

 The songs performed in the third part are: "O kyrios Noll" ("Mr. Noll"), "Oi dolofonoi" ("Assassins").


Μέρος τέταρτο/ Fourth part
Τα τραγούδια που εκτελούνται στο τέταρτο μέρος είναι: "Βραδινή επιστροφή" και "Ο χορός με τη σκια μου"

The songs performed in the fourth part are: "Vradini epistrofi" ("Returning in the evening"), "Horos me ti skia mou" ("Dance with my own shadow").

Μετατρέψτε τα Youtube σε αρχεία mp3. Πατείστε ΕΔΩ
και ακολουθείστε τις οδηγίες του προγράμματος. Ένα εύκολο στη χρήση του και εντελώς δωρεάν.
 

5 σχόλια:

  1. Χρήστο, respect! Οι απανταχού λάτρεις του "Χαμόγελου" σε ευχαριστούμε πολύ-πολύ! Πραγματική ανάταση ψυχής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό αγαπητέ μου, δεν είναι Tibute to Manos .... είναι η "Λάμψη" του Φώσκολου .... (μη μου πείς ότι έχει και part .... στ' ????)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια πρόχειρη εκτίμηση μου λέει πως υπάρχει ΣΤ' και Ζ' μέρος, χωρίς να αποκλείεται έκτακτη συμπληρωματική ανάρτηση. Μετά από αυτό το μεγάλο αφιέρωμα, θα ασχοληθώ με το ... Μάνο Χατζιδάκι!!! Καμιά άλλη απορία? Ηλία, έχεις το δικαίωμα δευτερολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ Κύριε Πρόεδρε ...
    Απορίας συνέχεια ...
    Να υποθέσω δηλαδή..ς ότι υπάρχει και μέρος Η' ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή