Κείμενο υποδοχής

If I had to choose between music, dance or photography, I would choose all three, for I am enchanted with music, thrilled by dance and redeemed by photography!
Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στη μουσική, το χορό και τη φωτογραφία, θα επέλεγα και τις τρεις τέχνες. Η μουσική με μαγεύει, ο χορός με ενθουσιάζει και η φωτογραφία με λυτρώνει!...

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Νερού / World Water Day

Παγκόσμια Ημέρα Νερού και είπα να πω δυο λόγια, έτσι για να μην ξεχνάμε τη σπουδαιότητα αυτού του αγαθού. Διάβασα, λοιπόν, και σας μεταφέρω εδώ, μαζι με κάποιες σκέψεις δικές μου, μερικά σημαντικά στοιχεία. Π.χ. γνωρίζατε ότι:

Το νερό είναι η περισσότερο διαδεδομένη χημική ένωση που είναι απαραίτητη σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής στον πλανήτη  μας . Οι άνθρωποι  και τα ζώα έχουν στο σώμα τους 60-70% νερό (κατά βάρος), ενώ φθάνει μέχρι και το 90% εκείνου των κυττάρων. Το νερό αποτελείται από υδρογόνο(Η) και οξυγόνο(Ο).
To όνομα νερό προέρχεται από τη βυζαντινή φράση νεαρόν ύδωρ το οποίο σήμαινε τρεχούμενο νερό (που μόλις βγήκε από την πηγή), η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική (και την καθαρεύουσα) φράση νήρον ύδωρ για το νερό. Από το θέμα ύδωρ έχουν προκύψει πολλοί όροι, μεταξύ των οποίων και χημικοί, που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, όπως ένυδρο άλας ή υδρογόνο (αυτό που γεννάει νερό).
Από το 1922, η 22η Μαρτίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί από τη Γενική του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως η παγκόσμια μέρα για το νερό.
Απαντάται και στις τρεις μορφές στη γη: στερεή (πάγος, χιόνι), υγρή (νερό πηγών, ποταμών, θαλασσών) και αέρια (υδρατμοί στην ατμόσφαιρα). Επίσης, το νερό υπάρχει σ' όλους τους ζωντανούς (ζωικούς και φυτικούς) οργανισμούς. Στις τροφές υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό. Το γάλα π.χ. περιέχει 87%, οι πατάτες 78%, τα αβγά 74%, τα λαχανικά και τα φρούτα μέχρι 93% νερό. Στο ανθρώπινο σώμα το νερό περιέχεται σε ποσότητα 70% και στο αίμα 90%.
Τέτοια ωραία πράγματα διάβασα και άλλα πολλά που δεν είναι της στιγμής. Δείτε  τη φωτογραφία που είναι στην λίμνη Υλίκη, σε περίοδο λειψυδρίας,  και πάμε παρακάτω.


Εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού της γης , της μαζικής κατανάλωσης , της κατάχρησης των φυσικών πόρων και της μόλυνσης του νερού η διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και διαρκώς μειώνεται . Για αυτό το λόγο , το νερό αποτελεί στρατηγικής σημασίας αγαθό σε όλη την υφήλιο και αιτία για πολλές πολιτικές διενέξεις . Πολλοί έχουν προβλέψει ότι το καθαρό νερό θα γίνει το πετρέλαιο του μέλλοντος καθιστώντας τον Καναδά με τα πλεονάζοντα αποθέματα νερού την πιο πλούσια χώρα του πλανήτη . Σύμφωνα με την έρευνα της UNESCO που πραγματοποιήθηκε το 2003 για τα παγκόσμια αποθέματα νερού , στα επόμενα 20 χρόνια η ποσότητα του νερού που αναλογεί στον καθένα προβλέπεται να μειωθεί κατά 30% . 40% από τους ανθρώπους που ζουν στη γη δεν έχουν επαρκές νερό ακόμα και για υποτυπώδη υγιεινή . Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2000 από ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση μολυσμένου νερού ή με ξηρασία . Το 2004 , σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση WaterAid αναφέρεται ότι στη Βρετανία ένα παιδί πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα από ασθένειες που σχετίζονται με το νερό . Το πόσιμο νερό - τώρα πολυτιμότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία λόγω της εντατικής χρησιμοποίησης του στη γεωργία , στη σύγχρονή βιομηχανία και στην παραγωγή ενέργειας - χρειάζεται καλύτερη διαχείριση και λογική χρήση εάν δεν επιθυμούμε να ζήσουμε τραγικές καταστάσεις στο μέλλον.

   The future - English                         Το μέλλον - Ελληνικά


Και επειδή με αυτά τα μαύρα μαντάτα σας έκανα την καρδιά περιβόλι, σας αφιερώνω τις παρακάτω φωτογραφίες για να πάρετε κουράγιο και ότι η ζωή θα συνεχιστεί ομαλά, αν και εμείς φροντίσουμε για τη σωστή χρήση του νερού (Όχι δεν έχω χορηγό την ... ΕΥΔΑΠ).

4 σχόλια:

  1. Φίλε μου Χρήστο, ο ΟΗΕ, το μόνο που δεν τον ενδιαφέρει είναι για το αν εσυ κι εγώ έχουμε νερό να πιούμε. Συμφωνώ απόλυτα για την αξία, την σημασία και την αναγκαιότητα του φυσικού αυτού αγαθού.
    Με φοβίζουν όμως κάτι τέτοιες αναγορεύσεις για "Παγκόσμιες ημέρες".
    Τη μια είναι του νερού, την άλλη είναι της γής, την άλλη είναι της γυναίκας, την άλλη είναι της πεθεράς μου, και όλο και κάτι σκαρφίζονται συνεχώς.. Κάτι δεν μου κολλάει με όλα αυτά, κάτι δεν μου αρέσει. Δεν ξέρω τι είναι, μα το ψάχνω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Νίκο. Έχεις δίκιο σε πολλά και συμφωνώ μαζί σου και για εκείνα που ΔΕΝ λες. Πάντως, τη σημερινή μέρα, μάλλον, ο ΟΗΕ θα την έχει ξεχάσει γιατί, αυτή τη στιγμή ασχολείται με τα πετρέλαια της Λιβύης (με το νερό θα ασχολείται τώρα) και κάνει "ανθρωπιστικές" αποστολές. Κουβαλάει μαζί με τις αποφάσεις "του" και κάτι μπομπίτσες για τους ατίθασους. Με άδεια χέρια θα πήγαινε... Και αν συμβεί μετά από 50 χρόνια, το απίθανο σενάριο, το νερό να είναι της γης το χρυσάφι, τότε να είσαι σίγουρος ότι θα ασχοληθεί με το ποιος πρέπει να έχει το πάνω χέρι στο νερό. Η σημερινή μου ανάρτηση έγινε, περισσότερο για να ευαισθητοποιήσω τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, και λιγότερο για να συμφωνήσω με τις ευαισθησίες και τις στατιστικές του ΟΗΕ (έχεις δει κροκόδειλο να κλαίει?). Όσο για την πεθερά σου, αυτή γιορτάζει κάθε μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειπα και εγω να πω τι ομορφες που ειναι οι φωτο... και παλι αρχισα να προβληματιζομαι..

    στενευουν ολα γυρω μας..

    καλη συνεχειααααααααααα.. με πολυ νεροοοοοοοο.... χαχαχαχαχαχαχαχα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι έχεις ένα καταπληκτικό τίτλο στο blog σου: "Τα μάτια μου"!!! Και ο καθένας τον ερμηνεύει με εικόνες και συναισθήματα δικά του, με μια αχαλίνωτη φαντασία! Να είσαι καλά κοπέλα μου που μας ανοίγεις παράθυρα με καλημέρες. Σίγουρα, τη ζωή πρέπει να την βλέπουμε μέσα από ανοιχτά παράθυρα και όχι από χαραμάδες. Όσο για τις στατιστικές του ΟΗΕ, είναι για να κλαίνε καποιοι με διακόπτη ΟΝ / OF.

    ΑπάντησηΔιαγραφή